Inlooproute Lourdes naar Saint-Jean-Pied-de-Port

Social Share

Inlooproute van Lourdes naar Saint-Jean-Pied-de-Port
(versie 31 december 2015)
 

In de Middeleeuwen kozen de pelgrims hun weg van heiligdom naar heiligdom. Ook nu kan de start in een bijzondere pelgrimsplaats als Lourdes een extra dimensie geven aan je reis naar Santiago. Bovendien is het een goede mogelijkheid om in te lopen vóór je de Pyreneeën oversteekt.
 
Vanuit Lourdes kun je in drie etappes via de Voie du Piémont Pyrénéen naar Oloron-Sainte-Marie lopen. Vandaar kun je kiezen:
- via de Voie du Piémont verder naar Saint-Jean-Pied-de-Port, met aansluiting op de Camino Francés, of
- overstappen naar de Chemin d’Arles die, via de Col du Somport, aansluit op de Camino Aragonés, die in Puente la Reina uitkomt op de Camino Francés.
Zie het kaartje > Voie de Piemont
De afstand Lourdes - Saint-Jean is: circa 145 km.
 
Er is een Franstalige reisgids (2013) voor de Voie du Piémont, gepubliceerd door Lepère Éditions.

Alternatief:
- routeschetsen en een (Franstalige) routebeschrijving door de Amis du Chemin de Saint-Jacques Pyrénées-Atlantiques > downloaden routeschetsen (nb: enkele originele kaartjes zijn zo klein dat de afdrukkwaliteit niet echt goed is. Je kunt echter ook de kaartjes gebruiken van het departementale Office du Tourisme > zie: “links Voie du Piémont”).
- de naar het Nederlands vertaalde routebeschrijving van de Amis > downloaden beschrijving (De genoemde Amis hebben de route ook ingetekend op digitale kaarten > étapes sur carte IGN > klik vervolgens op: ”voies et étapes”  > “Pyrénées-Atlantiques” > “Voie du Piémont” > en dan de (7) etappes.
Meer informatie > zie: “links Voie du Piémont”, hieronder.
 
De route vanaf Oloron, via de Somport, naar Puente la Reina is goed beschreven.
Meer informatie > zie: “links Chemin d’Arles”, hieronder.
 
overnachtingsadressen
De overnachtingsmogelijkheden voor pelgrims langs de Voie du Piémont zijn de afgelopen jaren verbeterd, maar zijn natuurlijk niet te vergelijken met die langs de Caminos in Spanje. 

Meer (Franstalige) informatie > Hébergements Voie du Piémont.
 
reisinformatie
algemene reisplanner: Rome2rio
per trein: er is een goede verbinding vanuit Nederland naar Lourdes. Meer informatie > nsinternational.
per vliegtuig: Brussels Airlines vliegt van Brussel naar vliegveld Tarbes Lourdes Pyrenées. Het kan ook zinvol zijn te checken of er plaats is op een chartervlucht vanuit Nederland of België.
 
links Voie du Piémont:
– (FR) la Voie du Piémont et des Chemins de Saint Jacques dans les Pyrénées > VPPYR
– (FR) la Voie des Piémonts > ACIR
– (FR) la Voie du Piémont  > duidelijke en mooi vormgegeven route-informatie, door het departementale Office du Tourisme, in 7 etappes (helaas ontbreekt het eerste stuk: Lourdes - Saint Pée, circa 10km). Let op: de beschreven route volgt in grote lijnen hetzelfde parcours als dat van de Amis de Saint-Jacques. Toch zijn er verschillen, ook in de markering onderweg: de Amis gebruiken een geel-blauwe markering, als op de Camino, het Office du Tourisme volgt de rood-witte markering van de GR 78.
 
links Chemin d’Arles:
– (FR) La Voie d'Arles > ACIR
– (FR, EN, DE) Chemin d'Arles  
– (FR) guide: Le Chemin d'Arles > Rando Ėditions
– (FR) guide: Le Chemin d'Arles > Lepère Éditions
– (FR) guide: Toulouse – Jaca > FFRP
– (DE) führer: Via Tolosana > Conrad Stein Verlag
– (EN) guide: Arles to Toulouse > CSJ