De algemene voorbereiding

Social Share

 

 

1. Waar vind ik algemene informatie?

Als je op zoek bent naar informatie over pelgrimeren naar Santiago de Compostela kun je beginnen bij de startpagina's van " Santiago de Compostela", op de site van het Genootschap  www.santiago.nl  die je al snel en goed op weg zullen helpen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Bestaat er een kant en klare routebeschrijving?

Er bestaat geen wandelgids die een volledige route beschrijft vanuit Nederland naar Santiago. Als je vanuit ons land loopt zal je zelf je route moeten uitstippelen, maar in dat geval is de in 2011 uitgekomen gids ' Jacobswegen in Nederland' een uitstekende start.. 

Een goed overzicht van de routes is te vinden op  'De weg naar Buiten'. Route gidsen zijn ook te verkrijgen via de reisboekhandels en zijn voor leden en niet-leden te bestellen bij de  webwinkel van het Genootschap.

 

 

 

 

3. Waar kan ik overnachten?

Bij het Genootschap in Nederland en België is er een lijst van overnachtingsadressen voor pelgrims beschikbaar. 

De pelgrimspas is in vele gevallen noodzakelijk om te mogen overnachten bij gastadressen of in refugio's. 

In Frankrijk zijn er een aantal herbergen en kun je gebruik maken van gites d' étape en in Spanje zijn er zeker op de bekende routes herbergen, hostals en hotelletjes. Kijk hiervoor op de diverse sites van de Buitenlandse Genootschappen

Als je wilt kamperen is dat niet altijd eenvoudig om een plaats te vinden waar je de tent op kan zetten. Een plekje op een camping of in de tuin bij particulieren (vrienden of kennissen) ligt voor de hand maar deze mogelijkheid doet zich niet overal voor, zeker als je te voet gaat. 

Maar ook voor fietsers is een goede planning bij kamperen noodzakelijk, de boekjes van Sweerman geven uitgebreide informatie voor overnachten. 

In Nederland vind je – net als in België en Noord Frankrijk – geen uitgebreid netwerk van gîtes d’étape of refugio’s, zoals je dat vanaf Midden Frankrijk en zeker in Spanje wel aantreft.

 

4. Wat is een pelgrimspas en hoe kan ik die verkrijgen?

De ‘Credencial del Peregrino’, letterlijk de ‘geloofsbrief van de pelgrim’, is het op naam gestelde persoonlijke document dat bevestigt dat je als pelgrim onderweg bent.

Het paspoort is genummerd, voorzien van je naam, paspoortnummer en de afgifte datum. Het wordt ook wel het ‘pelgrimspaspoort’ of de ‘stempelkaart’ genoemd.

Bij inschrijven als lid wordt een pelgrimspaspoort verstrekt en leden kunnen een paspoort kopen in de winkel van het genootschap.

 

 

 

5. Wat kost pelgrimeren per dag?

Een ieder reist op zijn eigen manier en zal aan de tocht zijn persoonlijke karakter geven. Het niveau van voorzieningen bepaal je zelf. Als je tegen lage kosten wilt reizen moet je dat vooral doen; wil je meer luxe onderweg dan moet je dat zeker ook niet laten. Kortom, je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Een reële begroting met een behoorlijk welzijn voor de gemiddelde pelgrim onderweg is: - bij een vertrek vanuit Nederland en Vlaanderen gemiddeld € 50,- p.p. per dag voor de gedeelten in Nederland, België en Frankrijk. Als je kiest voor kamperen zal dit bedrag lager uitkomen en als je niet steeds in een restaurant eet wordt het ook minder. Reken dan op € 20,--. - bij een vertrek vanuit Saint-Jean-Pied-de-Port en gebruikmakend van refugio’s: gemiddeld € 20,- p.p. per dag

 

6. Kan ik met een beperkte talenkennis mijn einddoel bereiken?

Om je verstaanbaar te maken in een andere taal zal het wel eens nodig zijn om ‘met handen en voeten te praten’, want er zijn niet veel Nederlanders die de Franse of Spaanse taal goed machtig zijn. Omdat het met de Engelse taal toch wat anders gesteld is zou je verwachten dat jij je met deze kennis wel kan behelpen, maar in de praktijk werkt het toch vaak iets anders. Onderweg krijg je namelijk te maken met rechtgeaarde Fransen en Spanjaarden en die spreken doorgaans geen andere dan hun eigen taal. Met de kennis van een paar elementaire woorden kom je al gauw een eind en met een flinke portie gebarentaal zul je de plaats van je bestemming eigenlijk altijd wel bereiken. Het simpele feit dat je je best doet de moedertaal van je gesprekspartner te spreken – hoe gebrekkig ook – wordt door iedereen gewaardeerd en dat doet deuren voor je open gaan.

TIP Vergeet niet om miniwoordenboekjes mee te nemen!

 

 

Staat uw vraag er niet bij?

Neem dan contact met ons op of bezoek ons Informatiecentrum of een (regionale of landelijke) bijeenkomst van ons Genootschap en stel uw vraag daar!