Klokken, muziek, en … Europa!

Social Share

De Jacobusviering 2017 in Utrecht breekt de grenzen af

Thema is dit jaar: Europa.

Het Pelgrimskoor "El Orfeón Jacobeo" zingt pelgrimsliederen uit zoveel mogelijk Europese landen. En Monique Walrave, bestuurslid van het genootschap, houdt een zeer interessante causerie over de Jacobswegen in Europa, die in 1987 door de Raad van Europa als eerste aangemerkt werden als Europese Culturele Route. Immers, door de eeuwen heen hebben deze wegen de Europeanen met elkaar in contact gebracht en daardoor cultuur, bouwkunst, talen, gedachtengoed, etc. met elkaar verbonden.

Voordat we hiervan gaan genieten is er eerst de traditionele luiding in de Jacobi kerk

Op steeds meer plaatsen in Nederland vieren pelgrims de dag van Jacobus. In Utrecht worden jaarlijks op 25 juli de klokken van de Jacobikerk geluid. De luiders van het Utrechts Klokkenluiders Gilde brengen dan - met de hand - het gelui in beweging. Meestal beginnen ze met de Jacobus-klok. Voor toehoorders is het mogelijk deze luiding bij te wonen op de luidzolder, waar je de luiders aan de touwen kunt zien trekken. Na afloop trekt men naar de Janskerk waar het genootschapskoor El Orfeón Jacobeo zich laat horen. De kerk uit de 13de eeuw is ook prachtig gerestaureerd en een plaatje om te zien. Het wordt een mooie avond. Zorg dat u er bij bent. Omdat wij hier als regio aan verbonden zijn zoeken wij een paar vrijwilligers die meehelpen de koffie en wijn e.d. te verdelen in de Janskerk.

Je kunt je op geven bij: regio.utrechtrivierenland@santiago.nl

 

Programma

19:00 Verzamelen bij Jacobikerk, St. Jacobsstraat 171, 3512 BP Utrecht
19:00 Met de luiders mee naar de luidzolder
19:15 Luiding van de klokken

 

19:30

 

Janskerk open voor koffie en thee

20:15 Aanvang programma met muziek en causerie
21:45 Café Saint-Jacques

 

Het is natuurlijk ook mogelijk om alleen de Janskerk te bezoeken.

 

Dit is een gezamenlijke activiteit van El Orfeón Jacobeo en van de regio's Utrecht/Rivierenland en Midden-Nederland. Iedereen is welkom; de toegang is gratis.

 

Informatie: Bram van der Wees, e-mail: bram@vanderwees.com.

Datum/tijd: 
dinsdag, 25 juli, 2017 - 18:45