Camino aan het Wad - Breda/Tilburg - Etappe 1

Social Share

01WadCamino01WadCamino01WadCamino01WadCamino01WadCamino01WadCamino01WadCamino01WadCamino01WadCamino

 

< terug   volgende etappe >

 

Camino der Lage Landen - Regio Breda/Tilburg

 

Start Camino der Lage Landen

Etappe 1 Zaterdag 3 februari

 

Rondje Galder 
 

Verzamelen 10.30
Start: Knooppunt Galder

Adres:

 

Galderseweg 1

 

Vertrek:

11.00u - Officiële start met o.a. Joost Bol en een stempel van mw. Vermeeren van de St. Jacobskapel

 
 
 
 
Geschiedenis
De kapel werd gesticht in 1468 en fungeerde als kwartkerk. In 1517 werd de kapel uitgebreid en werd ook de toren gebouwd. Door de toren, met overhoekse steunberen en twee geledingen, oogt de kapel eerder als een klein dorpskerkje. Rond de kapel ontwikkelde zich het oorspronkelijke dorp, terwijl het huidige dorp iets ten zuiden daarvan ligt. Van 1648-1798, toen de kapel in Hervormde handen was, werd ze niettemin onderhouden. In 1824 werden de muren van het schip verlaagd om de kapel geschikt te maken als schooltje. In 1881 werd de kapel als school ongeschikt verklaard. In 1934 werd de kapel gerestaureerd onder leiding van Hendrik Willem Valk. In 1976 werd een Sint-Jacobsbeeld uit chamotte van de hand van Harry Storms geplaatst. In 1979 volgde opnieuw een restauratie. Regelmatig worden er nog missen opgedragen.
 
De klok dateert van 1553 met opschrift: Jhezus ben ick van Peter van den Ghein geghoten. Het gebouw is een zaalkerkje met verlaagd schip en koor. Het laatste heeft een veelhoekige sluiting.
 

 

Informatie

Deze tocht is een rondwandeling in Galder.

 

Deelnemers krijgen op het verzamelstartpunt een gratis drankje van de regio aangeboden. Andere drankjes en versnaperingen onderweg dient men zelf te betalen. Deelnemers krijgen een pelgrimspaspoort/stempelkaarten uitgereikt voorzien van een regio stempel.

 

Voorafgaand aan de wandeling zal Joost Bol, oud-voorzitter van het NGSJ, het startsein geven voor deze middenroute van deze Caminoestafette. Mw. Vermeeren van de St. Jacobkapel zal alle paspoorten stempelen.

 

Er is geen openbaar vervoer vanuit NS station Breda naar Galder. Als u met OV wil komen kunt u dit bij de aanmelding aangeven. De regio zal vervoer proberen te organiseren.

 

 

< terug   volgende etappe >