Santiago aan het Wad,Meest gestelde vragen

Social Share

01WadCamino01WadCamino01WadCamino01WadCamino01WadCamino01WadCamino01WadCamino01WadCamino01WadCamino

 

 

Antwoord op veelgestelde vragen
 
Hieronder treft u het antwoord aan op een aantal veelgestelde vragen met betrekking tot de Camino der Lage Landen en de georganiseerde fietstochten.
 
Deelname aan de Camino der Lage Landen in georganiseerd verband
U kunt zich opgeven voor deelname aan de door de diverse regio’s georganiseerde tochten via de website van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Klik op het logo van Santiago aan het Wad in de bovenbalk en zoek op “regio’s en routes”.
Bij  uw eerste deelname ontvangt u een pelgrimspas waarin u stempels kunt verzamelen. Stempelplaatsen komt u onderweg overal tegen.
Bij elke deelname wordt u geregistreerd en wordt het aantal door u gelopen/gefietste kilometers opgenomen in een database. Om in aanmerking te komen voor een Compostela moet tenminste 100 kilometer te voet of 200 kilometer per fiets afgelegd zijn.
Deelname aan deze tochten is gratis. U hoeft geen lid te zijn van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob.
 
Individueel de Camino der Lage Landen lopen
U kunt de Camino der Lage Landen ook op individuele basis lopen of fietsen. In principe is dit mogelijk in de periode van 1 januari tot en met 31 december 2018. U kunt starten waar u wilt in Nederland. Het einddoel is altijd Sint Jacobiparochie in Friesland. Om in aanmerking te komen voor een Compostela moet tenminste 100 kilometer te voet of 200 kilometer per fiets afgelegd zijn  (controle middels uw afgestempelde pelgrimspas). U kunt gratis een pelgrimspas aanvragen bij de ledenservice van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob in Utrecht, tel. 030 – 23 15 391. Voor de te wandelen/fietsen route kunt u gebruik maken van de boekjes Jacobswegen in Nederland deel 1 en 2, aangevuld met het routeboekje van het Jabikspad.
Stempelposten dient u zelf onderweg op te zoeken. Denk aan kerken, gemeentehuizen, campings, etc. 
 
Overnachting
Voor overnachting dient u altijd zelf zorg te dragen. U kunt dit b.v. regelen via “Pelgrims voor Pelgrims” van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob of via “Vrienden op de Fiets”. Voor beide mogelijkhelden geldt dat u lid moet zijn van de betreffende organisatie. Kamperen of elke andere wijze van overnachten kan natuurlijk ook.
 
Compostela van het Wad
Indien u 100 kilometer op de camino hebt gelopen of 200 kilometer hebt gefietst, komt u in aanmerking voor een Compostela van het Wad. 
Pelgrims die individueel in Sint Jacobiparochie aankomen kunnen bij aankomst door overlegging van hun pelgrimspas een Compostela van het Wad ophalen in het informatiecentrum van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob in de Groate Kerk (voor openingstijden zie de aankondigingen op de kerk) of bij de Jacobshoeve, Westeinde 10 in Sint Jacobiparochie.
Pelgrims die deelgenomen hebben aan de georganiseerde Camino der Lage Landen kunnen hun Compostela van het Wad op 25 juli 2018 in Sint Jacobiparochie  afhalen in de Groate Kerk. Wie hiertoe niet in staat is, krijgt de Compostela thuis gestuurd, mits naam en adres correct bij de organisatie staan geregistreerd.
 
 
 
Pelgrimsfeest 25 juli 2018
Op 25 juli 2018 komen alle georganiseerde fiets- en wandelroutes tegelijkertijd aan in Sint Jacobiparochie. Na de officiële ontvangst om 13.00 uur volgt een pelgrimsfeest dat om 18.00 uur afgesloten wordt met een pelgrimsmaaltijd.
Het complete programma van het pelgrimsfeest kunt u vinden op de website van de Stichting Santiago aan het Wad. Hier staat ook vermeld hoe u zich voor de pelgrimsmaaltijd kan opgeven. Houdt u er rekening mee dat deelname aan de maaltijd beperkt is. Vol is vol.
 
Horeca- en overnachtingsmogelijkheden in Sint Jacobiparochie
Sint Jacobiparochie kent zeer weinig horeca- en overnachtingsmogelijkheden. In samenwerking met de plaatselijke overheid wordt getracht overnachtingsvoorzieningen te treffen, waaronder kampeergelegenheid.
Daarnaast wordt de mogelijkheid onderzocht om nog ’s avonds met bussen terug te reizen naar Leeuwarden en van daaruit verder. Dit geldt uiteraard niet voor fietsers.