Hospitaleren

Social Share

01WHR-Home01WHR-Home01WHR-Home01WHR-Home01WHR-Home01WHR-Home01WHR-Home01WHR-Home

 

Wat is hospitaleren?

Als hospitalero ben je gastheer of gastvrouw. Je begroet de pelgrims hartelijk en verwijst hen naar de inschrijfbalie. Als ze ingeschreven zijn maak je hen wegwijs in de herberg en de regels van het huis. Je beantwoordt hun vragen over eetgelegenheden, pelgrimsmis, volgende etappes enz. en helpt hen bij problemen. Je bemant de receptie en verzorgt de inschrijving van pelgrims als de receptioniste van het klooster afwezig is. 's Morgens wek je de pelgrims en zwaai je hen uit bij vertrek.

Naast de gastvrije opvang van de pelgrims, zorgen de hospitaleros grotendeels voor het schoonhouden van de slaapzalen, de stilte-ruimtes en de wasserij. 's Middags draaien ze ook de machinewas van de pelgrims.

Werken als hospitalero is geenszins vakantie. Wel is er ruimte voor boeiende ontmoetingen met pelgrims uit een  groot deel van de wereld.

 

 

 

Een werkdag in Roncesvalles

Om 6 uur gaat het licht aan en wordt het fietsenhok geopend. De hospitalero helpt de pelgrims op weg en zwaait hen uit. De pelgrims dienen om 8 u. op pad te zijn.

Na het gezamenlijk ontbijt om 8 u. worden de slaapzalen schoon-gemaakt, volgens schema de hoeslakens gewassen en verschoond. Op de derde verdieping worden ook douche en WC.'s   schoongemaakt. Verder maken de hospitaleros de trappen schoon en in de kelder de was- en stilteruimtes.

Is het schoonmaakwerk klaar dan zijn de hospitaleros vrij tot 13 uur.

Van 13 uur tot 14 uur is de warme maaltijd in een van de twee restaurants volgens een wisselschema.

 

 

 

 

 

 

 

 

Van 14 uur tot 16 uur is een hospitalero verantwoordelijk voor de receptie, m.n. inschrijven van pelgrims, pelgrimspas stempelen, slaaptickets uitreiken en laten betalen.  Een andere hospitalero ontvangt de pelgrims, legt uit hoe het gebouw functioneert, wat de regels van het huis zijn en waar de slaapplaatsen zijn.

 

Vanaf 14.30 uur. tot 20 uur doen hospitaleros de machinewas van de pelgrims.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van 16 uur tot 19 uur is er weer een receptionist van het klooster aanwezig voor inschrijving e.d. De hospitaleros blijven om de pelgrims te ontvangen, hen wegwijs te maken en hun vragen te beantwoorden.

Vanaf 19 uur tot 22 uur is een hospitalero verantwoordelijk voor de receptie.

Een hospitalero begeleidt pelgrims met fietsen naar de fietsenstalling. (Om 6 uur ‘s-ochtends wordt de deze weer geopend.)

Om 22 uur sluit de herberg, controleert een hospitalero alle ruimtes op de begane grond en kelder, sluit de deuren en schakelt het licht uit.

 

 

 

 

 

 

 

Hospitaleren is teamwerk!

 

In principe hospitaleer je twee weken. Hospitaleren is immers hard werken! Je werkt in een groep van vier tot acht personen, afhankelijk van de drukte in die periode van het jaar. In de groep worden de werkzaamheden in onderling overleg verdeeld.  Het is belangrijk hierbij rekening te houden met ieders vaardigheden en wensen. Het werk dient evenredig verdeeld te worden. Getracht wordt de groepen zo samen te stellen dat minimaal één hospitalero enigszins Spaans spreekt om de contacten met het klooster te onderhouden.

Het klooster/de Colegiata wil dat iemand van het team als leider hospitalero wordt aangesteld. Deze 'Jefe de emergencia' heeft de leiding in geval van nood en verdeelt de werkzaamheden bij calamiteiten. 


Terug                                                                                                                                                               Lees verder