Werken als hospitalero

Social Share

01WHO-Home02WHO-Doel03WHO-Werk04WHO-Ervaring05WHO-Meld06WHO-Enquete

 

                                                         VRIJWILLIG WERKEN ALS HOSPITALERO IN EUROPA.

De Werkgroep Hospitaleren wijst u als lid van het Nederlands Genootschap van St. Jacob op de volgende veelal kleinschalige mogelijkheden om in Europa vrijwillig te gaan werken als hospitalero.

Gegevens over herbergen die vrijwilligers nodig hebben zijn aan snelle verandering onderhevig. Wij doen ons best alles actueel en bruikbaar te houden. We verzoeken u ons hierbij te helpen. Als blijkt dat gegevens niet kloppen, meld dit dan via dit contactformulier.

Als u van plan bent zich aan te melden bij van onderstaande herbergen, neem dan ook graag eerst met ons contact op via ditzelfde contactformulier. We kunnen u adviseren welk soort herberg het best bij u past.

Achteraf vinden we het fijn om feedback te krijgen van hospitalero's.

 

Hospitaleren in Spanje

 

Vrijwilligersprogramma voor het netwerk van pelgrimsherbergen van de Xunta de Galicia is de Sociedad Anónima de Xestión do Plan Xacobeo, verantwoordelijk voor het beheer van het netwerk van de openbare pelgrimsherbergen van de Xunta de Galicia, de regionale overheid. De S. A. de Xestión do Plan Xacobeo wil pelgrims op weg naar Santiago goede service, aandacht en gastvrijheid bieden. Dit project is nieuw. De S.A.de Xestión do Plan Xacobeo zal dit in de komende jaren verder ontwikkelen.
 
Zij zoeken vrijwilligers voor hun herbergen in Galicië op de camino de Fisterra-Muxía, de camino francés, de camino inglés, de camino del norte, de camino portugués, camino Via de la Plata en de camino primitivo.
 
Deze herbergen worden gerund door een beheerder die zorg draagt voor de pelgrims, informatie geeft en schoonmaakt. De vrijwilliger werkt samen met deze vaste medewerker en volgt zijn/haar aanwijzingen op. De taken van de vrijwilliger bestaan uit het verwelkomen van de pelgrims en steun verlenen waar nodig tijdens de openingstijden van 13 tot 22 uur. De vrijwilliger zelf hoeft niet schoon te maken. Het gaat voornamelijk om het gastvrij ontvangen van de pelgrims. Enige talenkennis, vooral een beetje Spaans, is wel handig. Het werk is puur op vrijwillige basis. Reis- en maaltijdkosten zijn voor eigen rekening; verblijf wordt aangeboden. De vrijwilliger beschikt over een eigen kamer met toilet tijdens het verblijf in de herberg. Er wordt voorzien in een verzekering voor alle vrijwilligers. Vrijwilligers mogen zich alleen of met zijn tweeën opgeven. Een Hospitalero cursus is voor deze werkzaamheden verplicht. Voor aanmelding en verdere informatie verwijzen wij U naar het contactformulier van deze werkgroep.
 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donativo herbergen : De FEAACS (Federación Española de Asociaciones de Amigos del Camino de Santiago (www.caminosantiago.org)

bemiddelt bij de inzet van hospitalero's in 17 Spaanse donativo herbergen. Deze federatie vindt het nodig dat hospitalero's een voorbereidende cursus, 'cursillo', volgen, zodat zij daarvan leren wat o.a. gastvrijheid betekent, dat hospitalero zijn hard werken betekent en dat het geen alternatieve vakantie is. 
Voor mensen, die zich hebben aangemeld als hospitalero voluntario (Hosvol) worden tussen februari en juni voorbereidende cursussen georganiseerd in Spanje, Frankrijk, Italië en Duitsland. (www.caminosantiago.org/cpperegrino/hospitaleros/ursos.asp) De cursussen vinden plaats tijdens weekenden vanaf vrijdag(middag) tot na het middageten op zondag en deze zijn verplicht.
In Nederland is deze cursus van 13 t/m 15 november 2020 in Buurse.

Voor mensen voor wie het niet mogelijk is om een cursus te volgen, bijvoorbeeld omdat ze buiten Spanje wonen, biedt de Federación ook aan drie dagen eerder in een herberg te verblijven en alvast kennis te maken met het werk als hospitalero voordat je overgeplaatst wordt naar de herberg die jou toegewezen is.

   

Albergue de la Asociación Siervas de María in Astorga

Deze herberg bevindt zich meteen bij binnenkomst in Astorga en is het gehele jaar open.

De herberg werkt met het donativo systeem en krijgt giften van buitenlandse Jacobsverenigingen. 's Zomers werken hier zo'n vijf à zes hospitalero's die dagelijks rond de 100 pelgrims opvangen, in de winter is er slechts één hospitalero voor soms maar één pelgrim.

Hospitalero's worden ingezet voor een periode van twee weken. Er zijn ook 'vaste' hospitalero's die er langer werken. In de zomer is het niet zo belangrijk dat je Spaans kunt spreken, want je werkt altijd in een internationaal team. In de winter wel, want dan ben je er alleen. Wel is het nodig dat je een andere vreemde taal spreekt, zodat je in elk geval met de andere hospitalero's kunt communiceren. De hospitalero krijgt een eigen kamer en eigen kookgelegenheid en een dagelijkse vergoeding van 8 euro. Er zijn plannen om in de zomer hospitalero's de mogelijkheid te geven om, naast het werk als hospitalero, op eigen kosten ook Spaanse les te kunnen laten volgen.

De taken van de hospitalero zijn de bekende vaste taken zoals schoonmaak en het ontvangen van pelgrims. Er wordt per toerbeurt gewerkt, althans in de zomer, zodat je ook vrije tijd hebt. Het is handig als je de camino zelf gelopen hebt, maar dat is niet onontbeerlijk. Een gastvrije houding tegenover pelgrims is het belangrijkste.

De contactpersoon van deze herberg is Juan Carlos Pérez, tel.: +34 987616034 of +34 618271773.

e-mail:asociacion@caminodesantiagoastorga.com

 

Agrupación Hospitaleros Voluntarios para Bizkaia

Deze vereniging beheert enkele donativo herbergen langs de Camino del norte in Markina, Larabetxu, Lezama, Bilbao en Pobeña. Gezien deze route steeds drukker wordt, heeft deze vereniging aangegeven dat er extra bemensing nodig is.

Hospitalero's dienen liefst enig Spaans te kunnen spreken en bij voorkeur ook de volgende etappe na de locatie van de herberg te kennen. Ze willen graag dat hospitalero's een of twee dagen eerder komen om de omgeving en de herberg te leren kennen. Het is voor buitenlandse hospitalero's dan ook niet vereist om een 'cursillo' te volgen. Als regel worden er geen maaltijden voor de pelgrims verzorgd. Meer informatie op www.hosvobi.org De contactpersoon is Juanjo Mateu. Het beste is hem te bellen: +34 609031526, e-mail: juanjomateu@gmail.com

 

Hospital de Peregrinos de Irún

Deze herberg wordt gerund door de Asociación Jacobea Irún-Bidasoa. De herberg ligt dicht bij het station van Irún, het beginpunt van de Camino del norte, maar is toch rustig gelegen. De herberg is donativo; pelgrims geven een vrijwillige bijdrage voor overnachting en ontbijt. Pelgrims geven deze herberg goede beoordelingen en waarderen het ontbijt en de persoonlijke ontvangst. Er is behoefte aan één vrijwilliger, maar je mag ook met zijn tweeën komen.

Belangrijk is dat de hospitalero al eerder een camino in Spanje gelopen heeft, sociaal en gastvrij is en liefst een woordje Spaans spreekt. De contactpersoon is Maria Jesus Gainza . Telefoon +34640361640, e-mail: irunsantiago@yahoo.es, adres: Calle Leseka,1 22301 Irun.

 

Er is ook een andere manier van hospitaleren en dat is Casa Familia in Melide.

Hier woont een Nederlands gezin aan de Camino Francés (58 km voor Santiago) die pelgrims ontvangt op donativo basis in een aantal tenten. Naast de dagelijkse herbergtaken (pelgrims verwelkomen, koken, schoonmaken) is er ook altijd werk in huis en tuin te doen, dus er is voor elk wat wils.

Voor verdere informatie: Jos en Heidi Kleinleugenmors op dit emailadres of www.facebook.com/casafamiliacamino.

 

De Confraternita Jacobea di Perugia (www.confraternitadisanjacopo.it) beheert  de albergue San Nicolas in Puente Fitero.  Ervaring is gewenst alsmede enige kennis van de Italiaanse taal.

 

Aan de Camino Madrilena in Villalon de Campos (www.gronze.com/castilla-y-leon/valladolid/villalon-campos/albergue-peregrinos-villalon-campos  bestaat de mogelijkheid om te hospitaleren in een bijzonder goed uitgeruste rustige albergue municipal. Ervaring is een plus maar niet noodzakelijk. Belangstellende kunnen contact opnemen met Paco pacovalladolid@hotmail.es of +34617933052

 

De ACC (Acogida Cristiana en los Caminos de Santiago) bemiddelt voor 11 herbergen, met name op de Camino Frances.

Deze donativo herbergen zijn goed uitgerust voor pelgrims en hospitaleros.

(http://acogidacristianaenloscaminosdesantiago.org/category/albergues).

Aanmelden via : info@acogidacristianaenloscaminos.es

 

Tevens is er een mogelijkheid om via het ACC op het pelgrimsbureau aan de Rua das Carretas in Santiago de Compostela te werken en de pelgrims hun laatste stempel te geven en hun compostela te overhandigen.

Voor onderdak wordt gezorgd.

Voor verdere informatie: info@acogidacristianaenloscaminos.es

 

Albergue Villa de Grado 

Grado is een stadje, gelegen in een vallei te midden van de bergen van Asturias, op 26 km afstand van Oviedo. Medio mei 2016 opende daar na een flinke verbouwing een herberg, genaamd  Villa de Grado. Het stadsbestuur is trots op zijn nieuwe gemeentelijke pelgrimsherberg.

Pelgrims kunnen inchecken van 14.00 tot 22.00 uur.  

Het is een donativo herberg aan de Camino Primitivo, die open is van maart tot en met oktober. De herberg ligt prettig in een groene en rustige omgeving op loopafstand van voorzieningen als restaurants, winkels, postkantoor, medisch centrum en een prachtige bibliotheek.

Er zijn 16 slaapplaatsen, verdeeld over twee verdiepingen. Er is een volledig ingerichte keuken, waar de pelgrims hun maaltijd kunnen bereiden. Er is een wasmachine. Er hangen lijnen buiten of er staat een rek in de keuken voor het drogen van de gewassen kleding.  De hospitalero´s beschikken beneden over een tweepersoonskamer en krijgen een dagvergoeding van € 10,-- p.p.

 

Beheer/bezetting

Eindverantwoordelijk voor het beheer is een internationale broederschap met de naam FICS (Fraternidad Internacional del Camino de Santiago). of www.ficscaminodesantiago.com

 

Taken hospitalero´s

Het gaat om de vriendelijke ontvangst van de pelgrims, het klaarmaken van een ontbijt voor hen en het op orde houden van de herberg..  

 

Werkrooster

Rebekah Scott is een Amerikaanse, die in Spanje al een andere pelgrimsherberg beheert. Zij is door de FICS aangewezen als “hospitality chair” en draagt zorgt voor de bezetting van Villa de Grado. Ze heeft daarom contact gezocht met ons Genootschap c.q. de Werkgroep Hospitaleren. Ook is er contact met de nationale amigos-organisaties van Portugal, Canada en Italië. In de startfase zijn goede ervaringen opgedaan met een paar Nederlandse hospitalero´s, die er gewerkt hebben.

Het rooster telt zo’n 16 vrijwilligerswerkperiodes van 2 weken in de maanden maart tot en met oktober. Per werkperiode zijn twee vrijwilligers nodig, waarvan er minimaal één zich  in het Spaans kan redden. Eventueel kan ook één ervaren hospitalero het werk in deze herberg aan.

  

Herbergen Confraternity of Saint James

De Engelse zusterorganisatie Confraternity of Saint James (CSJ) liet ons weten behoefte te hebben aan volunteer wardens (hospitalero’s) voor haar twee eigen herbergen in Spanje. Die zijn geopend van mei tot en met september.  

Vereist wordt dat je er pelgrims twee weken lang traditionele gastvrijheid biedt met een bed en een ontbijt en dat je graag contact legt met de dorpsbewoners en hen waar nodig helpt bij het oplossen van praktische problemen. Het gaat  om deze herbergen:

Albergue San Martin de peregrinos te Miraz aan de Camino del Norte. Deze herberg is nieuw en telt 26 slaapplekken. Het dorp ligt bij Lugo op 74 km van Santiago de Compostela.

Refugio Gaucelmo te Rabanal del Camino aan de Camino Francés. Deze herberg met 40 bedden bestaat sinds 1991.  Men werkt er in teams van drie. Naast de eerder genoemde eisen gaat men er van uit dat je goed in zo’n team kunt en wilt samenwerken.   

Als je belangstelling hebt aarzel dan niet om per email contact op te nemen met Pricilla White via office@csj.org.uk

 

Of de complete link om een herberg in Spanje te vinden: 

http://todosloscaminosdesantiago.com/caminofrances-albergues/

 

Hospitaleren in Duitsland

 

Pilgerzentrum Scheidegg

Scheidegg ligt vlak bij de Bodensee, in de Westallgäu in Beieren, op bijna 800 km van Utrecht. De herberg ligt aan de Münchner Jakobsweg die van München naar de Bodensee loopt en deel uitmaakt van een netwerk van Jakobswegen in Duitsland en omringende landen. 

Vele Nederlandse vrijwilligers hebben reeds als hospitalero gewerkt in de herberg van Scheidegg. De herberg heeft ons echter laten weten de inzet van Nederlandse vrijwilligers niet langer nodig te hebben. Ze hebben een manager aangesteld die de herberg alleen runt(www.scheidegg-evangelisch.de)

 

Cursillo-Haus Oberdischingen

 

 

In het Cursillo-Haus St. Jakobus in Oberdischingen zijn pelgrims welkom. Jakobus zit buiten bij de bron en wacht hen op. De hospitaleros heten de pelgrims welkom die op deze Jakobsweg onderweg zijn en een overnachting zoeken. De pelgrimsroute loopt van Augsburg naar Ulm, via Oberdischingen naar de Bodensee en Konstanz. Het was van oorsprong een Franciscaner klooster en is nu een spiritueel bezinningshuis en een pelgrimsherberg.

Het huis heeft een- en tweepersoonskamers, in totaal biedt het onderdak aan 24 personen. Het hele jaar door zijn er cursussen en bezinningsdagen, het biedt eenieder die daarna zoekt rust en stilte, er zijn lezingen en informatie dagen over pelgrimeren, pelgrimsbijeenkomsten en kunstworkshops.

De hospitalero/a die hier werkt heeft een eigen kamer in het Cursillo-Haus en zij verzorgen 's morgens het ontbijt voor de pelgrims. Dan kan men meehelpen met de administratie of in de tuin werken. 's Middags heeft men vrij en vanaf 16.00u is het Cursillo-Huis open voor pelgrims. 

Heb je ooit eerder gepelgrimeerd en zou je hier graag willen hospitaleren en spreek je redelijk goed Duits, neem dan contact op met Frau Julia Kohler, de Hausleiterin en Bildungsreferentin.

Kijk eens op de webapgina www.haus-st-jakobus.de

 

Verder is er een goed overzicht te verkrijgen bij www.jakobus-info.de waar ook oproepen zijn om te gaan hospitaleren.

 

Hospitaleren in Nederland

 

Vessem

Voor hospitaleren hoef je helemaal niet ver. De pelgrimshoeve Kafarnaüm in Vessem heeft behoefte aan vrijwilligers het hele jaar door: www.pelgrimshoevekafarnaum.nl

Heeft u belangstelling voor het hospitaleren bij pelgrimshoeve Kafarnüm in Vessem en/of wilt u meer informatie?

Neem dan contact op met Marijke Pouw, de contactpersoon voor de pelgrimshoeve Kafarnaum in Vessem, e-mail: marijkepouw.t@gmail.com

Of stuur een mail naar gastheerschap@outlook.com

 

Hospitaleren in Frankrijk

 

Sorges en La Coquille

De Association des Amis et des Pélerins de Saint-Jacques du Limousin-Périgord kan ook nog versterking gebruiken in hun herbergen in La Coquille en Sorges, op de via lemovicenesis ten noorden van Périgeux. Voor aanmelden lees verder op

www.compostelle-limousin-perigord.fr en bekijk de ‘Nos réfuges’.

 

Augy

De herberg van Rene Heinrichs’  Pelgrimsrefuge 'Nos Repos' in  18600 Augy sur Aubois (la Croix) heeft een eigen bestand van (potentiële) hospitaliers. Je kunt je hier rechtsreeks aanmelden via reneheinrichs@hotmail.com of +33248746830/+31164674252.

Lees verder op www.pelgrims.nl

 

Premery

Sinds 2020 is er een mogelijkheid om kleinschalig te hospitaleren van mei tot en met september bij de donativo herberg 'Un pas a la fois' in 58700 Premery liggend aan de Voie de Vezelay (Nevers variant). Ervaring is gewenst maar niet noodzakelijk. Chantal Joudan en Denis Dube heten je van harte welkom. Engelse/Franse taal is wenselijk. Voor verder informatie : Chantal Jourdan talchan5@hotmail.fr

of kijk eens bij www.unpasalafois.eu voor een smaakvolle impressie.

 

Le Chemin

De nieuwe herberg van Arno Cuppen en Huberta Wiertsema heet ook  'L'Esprit du Chemin' en bevindt zich in Le Chemin, vlakbij Vézelay. De herberg heeft een eigen bestand van (potentiële) vrijwilligers. Je kunt je hier rechtsreeks aanmelden.

Lees verder op www.espritduchemin.org

 

Sarrance

Het klooster van Sarrance ligt in de Aspevallei, tussen Oloron en Canfranc, op de weg naar de Col de Somport. Een norbertijn zorgt er sinds een paar jaar voor de opvang van pelgrims in het klooster. Er is plaats voor 18 pelgrims. Alleen kan hij dat niet. Er zijn dus hospitaliers nodig.

Adres: Monastère Notre Dame, 64490 Sarrance, e-mail: st-norbert-accous@hotmail.fr

 

Bordeaux

Deze herberg is geopend in mei 2014 en ligt aan de Voie de Tours. Van oudsher is Bordeaux een passageplaats voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. De stad heeft dan ook tal van plaatsen die herinneren aan Sint-Jacob. De Association Bordeaux Compostelle beheert in het historisch centrum van Bordeaux deze goed geoutilleerde “refuge” met 12 slaapplaatsen: zie www.bordeauxcompostelle.com.

Men zoekt vrijwilligers die er als hospitalier willen werken.  Meer informatie via jeanlou33@orange.fr, telefoon : +33 603874054.

Voor Nederlandse informatie kun je je wenden tot Willem Lenoire, 

e-mail: w.lenoire@kpnmail.nl   

   

Als je liever zelf uitkient waar je in Frankrijk kunt hospitaleren biedt de website www.compostelle-france.fr (onder Fédération kiezen voor Associations jacquaires) vele mogelijkheden.

Ook in het gratis maandelijkse bulletin 'Camino' van uitgeverij  Lepère éditions' staan regelmatig oproepen voor hospitaliers.

Vooral in de edities voorafgaande aan het nieuwe caminoseizoen. Schrijf naar bulletinCamino@aol.com om je te abonneren.

 

In Frankrijk zijn een aantal herbergen die gerund worden door vrijwilligers. Zij hebben de Franse cursus Hospitaleren al dan niet gevolgd.

 

Op deze link https://www.hospitaliers-st-jacques.fr/la-carte zijn een aantal herbergen van verschillende signatuur te zien. Door deze aan te klikken komt er een info kader waar het contactpersoon benaderd kan worden. Ook de vrije periodes staan vermeld.

 

In totaal zijn er 36 herbergen/onderkomens waar gehospitaleerd kan worden. 

 

Op de link http://www.vezelay-compostelle.eu/standard.php?p=m3b  is er ook een mogelijkheid om te hospitaleren langs de Voie de Vezelay. Hiervoor gelden wel enkele voorwaarden.

 

Ook is er een mogelijkheid om in te springen op de acute vraag naar vrijwilligers.

Op de link  http://www.xacobeo.fr/ZF1.05.hosp  kunt U de desbetreffende informatie vinden.

 

 

Hospitaleren in Italië

 

In Italië zijn ook een aantal ostello’s  beschikbaar voor hospitalero’s.

De ostello’s in Vercelli, Acquapendiente, Lamporo en Valpromaro vallen onder Hosvol Italia. Deze zijn goed uitgerust en liggen aan de Via Francigena.

 

Aan de Via di Francesco is in juli 2019 de ostello parrocchiale di Pieva de Saddi in Pietralunga geopend. Hier is ook een mogelijkheid tot hospitaleren.

Contactpersoon: Giovanni Corrieri (giov.corrieri@gmail.com)

 

Voor verdere informatie kan men zich wenden tot het 'Comitato di Accoglienza Pellegrina'.

Contactpersoon is Bruno Danese (accoglienzapellegrina.turni@gmail.com). Voor deze locaties is een hospitalero cursus verplicht. 

 

 

De Confraternita Jacobea di Perugia (www.confraternitadisanjacopo.it) beheren de ostello’s in Radicofani, Roma en in Badia a Isola.

Hierbij is een (italiaanse) hosvol cursus verplicht.

Voor verdere informatie:segreteria@confraternitadisanjacopo.it 

 

Er is nog een mogelijkheid om in Rome te hospitaleren.

In de Spedale della Provvidenza di San Giacomo e San Benedetto Labre aan de Via del Genovesi ,11B

(www.pellegriniaroma.org/attivita-a-roma/spedale-provvidenza-accoglienza-ospitalita-pellegrini-roma/

Contactpersoon : Pino ( info@pellegriniaroma.it )

Een hospitalero cursus is wenselijk.