G&C Publicaties

Social Share

01GenCHome01GenCHome01GenCHome01GenCHome01GenCHome01GenCHome

                                  

Op deze pagina treft u een overzicht aan van alle artikelen in de Jacobsstaf over jacobalia in Nederland.

 

De artikelen zijn alfabetisch gerangschikt op auteur.

 

Aan de vermelding van een artikel is een link naar de juiste pagina in het betreffende nummer gekoppeld. Het duurt echter minimaal een jaar vóórdat een nummer van de Jacobsstaf digitaal beschikbaar is. (Thans beschikbaar t/m nr. 1118).

 

Van een enkel artikel is een uitgebreidere versie beschikbaar.

 

Het de bedoeling ook een lijst met artikelen in de Jacobsstaf over Geschiedenis en Cultuur van de Camino op te nemen.

 

Als overige publicaties staan verslagen van de lezingen-cyclus op deze pagina.

De werkgroep Geschiedenis en Cultuur wil de kennis die er binnen het Nederlands Genootschap van Sint-Jacob is toegankelijk maken.  In de Jacobsstaf is veel verschenen en de werkgroep maakt voor u de toegang gemakkelijker.

 

Jacobalia in de Jacobsstaf

Vanaf het eerste nummer van de Jacobsstaf als zelfstandig orgaan sinds 1989 is er met een zekere regelmaat over Jacobalia in Nederland gepubliceerd. Om het zoeken te vergemakkelijken staat er in de beschrijving van een jacobalium op de site een link naar een artikel in de Jacobsstaf. Bovendien vindt u een overzicht van alle artikelen over jacobalia in Nederland die in de Jacobsstaf zijn verschenen (voorzien van een link naar de juiste pagina) op een oproepbare lijst. N.B.: Het oproepen van artikelen uit de Jacobsstaf kan voor de nummers 104 t/m 116 om een nog onverklaarbare reden slecht werken. U krijgt dan het omslag te zien en door het pijltje "voorgaande pagina" één maal aan te klikken komt u op de gewenste pagina.

 

Jacobusbroederschappen

In de Jacobsstaf 103 (sept 2014) staat een artikel van Herman Holtmaat en Gerard Luiten:

'De verering van Jacobus, Jacobusbroederschappen in Nederland'. Voor een uitgebreide versie leest u hier verder.

 

Ridderorden

In de Jacobsstaf 104(dec 2014) staat een artikel van Herman Holtmaat: 'Langs Spaanse Wegen, Beschermers van pelgrims, Ridderorden en hun sporen langs de Camino Francés'. Voor een uitgebreidere versie leest u hier verder.

 

Geschiedenis en Cultuur in de Jacobsstaf

De lijst is in ontwikkeling

 

Overige publicaties

Tot de overige publicaties behoren verslagen van de lezingencyclus.

 

Verslag Lezingencyclus

Van de lezingencyclus 2015 met als thema: 'Zingeving en spirituele beleving langs de Camino, meer dan louter een christelijke pelgrimage' is hier een verslag geschreven door Jos Steins beschikbaar.

 

Boekje met verslag van de lezingencyclus

 

Van de lezingencycli verschint met ingang van 2015 ook een verslag in de vorm van een boekje. Voor 2015 en 2016 is dat een pdf-file die u kunt uitprinten (liggend, dubbelzijdig met spiegeling over de korte zijde) en na dubbelvouwen heeft u een boekje in A5-formaat. De verslagen zijn als boekje te koop in de marktkraam van de werkgroep op de landelijke voor- en najaarsledenbijeenkomsten en voorafgaand aan de lezingen van de cyclus in Utrecht.

 

Van de lezingencyclus 2015 met als thema: 'Zingeving en spirituele beleving langs de Camino, meer dan louter een christelijke pelgrimage' vindt u het boekje hier.

 

Van de lezingencyclus 2016 met als thema:  Kloosters, broederschappen en gastvrijheid; hun betekenis voor de pelgrim' vindt u het boekje hier.

 

Van de lezingencyclus 2017 met als thema: 'Pelgrimeren, natuur en landschap, toen en nu' is het boekje alleen te koop.

 

Van de lezingencyclus 2018 met als thema: 'Wat beweegt de pelgrim?' is het boekje alleen te koop.

 

De werkgroep hield een lijst bij van deskundige sprekers over cultuurhistorische onderwerpen rondom pelgrimeren tem behoeve van de regio’s. Wegens het geheel ontbreken van belangstelling van die kant is de werkgroep daar nu mee gestopt.

 

De Werkgroep volgt een actief stimuleringsbeleid om cultuurhistorische thema’s over pelgrimeren voor het voetlicht te brengen, bijvoorbeeld door heruitgave van interessante artikelen in de Jacobsstaf.

 

 

Geïnteresseerd? Suggesties? Meedoen?

 

De werkgroep wil zijn werk niet alleen doen binnen studeerkamersferen. We zijn er uitdrukkelijk ook voor de regio’s en collega werkgroepen. Neem daarom voor vragen en suggesties contact met ons op!