Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob

Beste pelgrim, lid van het Nederlands Genootschap Sint Jacob,

Met voldoening kijken we terug op de regiodagen in april en oktober afgelopen jaar. 

In het voorjaar: de bijzondere camino van de familie leijssen. 

In de voetsporen van hun dochter, die de camino had gelopen terwijl ze wist ongeneselijk ziek te zijn en overleed in 2016, liepen de ouders samen met hun schoonzoon en kleinkind hun camino. Het camino-vuurtje aangewakkerd door hun dochter werd verdeeld over 2017, St. Jean-Pied-de Port naar Leon en in 2018 van Leon naar Santiago.  Onderweg werd de as van hun dochter en de moeder van het kleinkind uitgestrooid. Een emotionele vertelling die onder de aanwezigen ook herkenning en emoties teweeg bracht. In het middagprogramma was er tijd voor een pelgrimsparade met ervarings-verhalen van aanwezige pelgrims en de presentatie van een weinig belopen route de camino de Torres van Salamanca naar Ponte de Lima en verder op de Portegues  door Frans Schepers. Een ‘harde’ camino gezien de lengte van de dag-etappes, het dagelijks stijgen en dalen, het  ontbreken van refugio’s. 

Voor de najaarsbijeenkomst werd gebruik gemaakt van het multi-functioneel-centrum ’t Paradies, dat gaan we in 2023 opnieuw doen, het verblijf in dit centrum is prima bevallen. Aan het programma  hebben meegewerkt: flamenco-gitarist Manito en harpiste Claudia, Arno en Huberta met het boeiende programma “reis van betekenis”. Arno en Huberta zijn de eigenaar van de pelgrimsherberg in Anthiën onder Vezelay in midden Frankrijk. In het bij uitstek fantastische wandelgebied realiseerden ze o.a. de tour de Vezelay, een interessante inloopwandeling voor een camino. Het laatste gedeelte van de dag werd ingevuld door leden van de werkgroep Hospitaleren van het Genootschap. Een informatieve en humoristische voordracht over gastvrouw/-heer zijn in een pelgrimsherberg. Voor de liefhebber was er na afloop de gelegenheid om een glaasje te drinken. Een hartelijk dank aan de aanwezige pelgrims en belangstellenden voor hun enthousiaste deelname aan de regiodagen. 

Wat brengt het nieuwe jaar voor de Limburgse pelgrim én belangstellenden met de wens/een idee om een tocht te maken naar Santiago?.

Voor uw agenda 2023.

  • De voorjaars-regiodag, voor pelgrims en belangstellenden is op zaterdag 15 april, en op  7 oktober vindt de najaars-regiodag plaats.
  • De landelijke pelgrimsmis in de Kathedraal van Roermond. Datum volgt! 
  • De 2-daagse pelgrimswandeling door Zuid-Limburg in het weekend van 6 en 7 mei (organisatie Broederschap H. Jacobus)
  • Café St. Jacq. tijdens de éérste maandagavond van elke maand staan in 2023 gepland op  2 januari,  6 februari, 6 maart, 3 april en  1 mei en in het najaar gaan we verder op 4 september, 2 oktober, 6 november en 4 december.  De avonden waarop je andere pelgrims ontmoet en de wandel- en fiets mentoren aanwezig zijn met alle belangrijke informatie voor mensen die zich willen oriënteren: welke camino is geschikt, via welke route, wat neem ik mee en wat laat ik vooral ook thuis, luisteren naar ervaringen en verhalen, fotoboeken en kaarten bekijken enz. Die maandagavonden bent u welkom in Grand Café de Pauw aan de Roerkade nr. 2 te Roermond.     

Tijdens de regiodag op 15 april 2023 is Hella van der Wijst te gast met haar interactieve lezing over wandelen. Hella is een bekende Nederlandse die het TV-programma van de KRO presenteerde ‘de Wandeling’ en het programma ‘het gevoel van de Vierdaagse’. In haar programma’s staan mensen centraal én voorop. Zij heeft meerder wandelboeken geschreven en wandelingen begeleid. Op een informele wijze en begeleidt door een muzikant, weet Hella het publiek te betrekken in haar verhaal. Een verrassende gast voor eenieder die van wandelen houdt.  Beslist een aanrader!.

Aan de verdere invulling van de dag wordt nog gewerkt. Die informatie en manier van aanmelden krijgt u in de eerstvolgende Nieuwbrief, begin februari 2023.

De regiodagen vinden plaats in MFC ’t Paradies op de hoek Munsterplein en Munsterstraat nr. 61, nabij de Munsterkerk. Parkeermogelijkheden: parkeerplaats Outlet-center (dagprijs 3-4 euro), parkeergarage achter het station of achter theaterhotel/schouwburg de Oranjerie, ingang via Willen II singel (duurdere dagprijzen). 

Van harte hoopt de werkgroep/regiocommissie u tijdens de activiteiten in 2023 weer te mogen ontmoeten. Met veel enthousiasme gaan we steeds opnieuw aan het werk om voor de Limburgse pelgrims een boeiend programma tijdens de regiodagen in elkaar te steken.

Voor de komende Kerstperiode wensen wij u fijne en gezellige dagen, kom de koudere dagen goed door en op naar het nieuwe jaar 2023. 

De beste wensen en bovenal een goede gezondheid! Plannen maken voor een nieuwe uitdagende camino, wij helpen u graag! 

Hartelijke groet, graag tot ziens.

Regiocommissie.: Jacqueline, Wilma, Ria, Rieni, Edwin, Ron, Cor, Luc en Jan 

Wandel en fietsmentoren: Ria, Henk, Ger, Rob en Jan

Lees meer
Uitschrijven    |    Bekijk in browser