Update Nieuwsbrief 2022-09
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob

Regio Zuidoost Brabant

Beste {naam},
Nieuwsbrief 2022-09

Beste mensen, leden van de regio Zuidoost-Brabant,

U krijgt een update. Reden is dat de link er niet bij stond naar het verhaal van Frans van Grunsven.

 Het zomerreces ligt weer achter ons en veel pelgrims zijn op pad geweest te voet of per fiets naar Santiago de Compostela of naar een ander oord. Ook onze regiocommissie is weer aan de slag gegaan en wij willen weer een aantal mededelingen onder jullie aandacht brengen die zeker de moeite waard zijn. In willekeurige volgorde passeren ze hierna de revue.

Vacature van voorzitter van onze regiocommissie

Onze regiocommissie is op zoek naar een nieuwe voorzitter. Enerzijds omdat aan het vervullen van deze rol een tijdslimiet verbonden is volgens de Statuten van de organisatie. Anderzijds omdat de huidige voorzitter Johannes Bellemakers zelf heeft aangegeven dat de tijd is aangebroken om plaats te maken. De rol van voorzitter willen wij  graag voor het einde van het jaar 2022 ingevuld hebben door een nieuwe persoon.

Ondanks eerdere oproepen hebben wij nog geen kandidaten hiervoor ontvangen. Mocht jij  belangstelling hebben, dan kun je deze kenbaar te maken uiterlijk 1 december 2022 op het e-mail adres van onze regio Zuidoost-Brabant: regio.zuidoost-brabant@santiago.nl. Vanzelfsprekend worden ontvangen reacties met alle zorgvuldigheid behandeld.

 

Werkgroepen regiowandelingen en regiofietstochten

Wij willen als regiocommissie graag diverse activiteiten organiseren voor onze leden en dat vraagt capaciteit/handjes. Ons werkpakket binnen de regiocommissie is reeds dusdanig gevuld dat wij graag een beroep willen doen op onze regioleden om ons daarbij te helpen. Het gaat om ondersteuning bij het organiseren van  regiowandelingen en regiofietstochten.

 Onlangs zijn de leden, die eerder hun belangstelling hebben aangegeven om te helpen, benaderd, we wachten even af. Handjes blijven welkom, dus wil jij ons komen helpen om de activiteiten voor onze leden mogelijk te maken, laat dat dan even weten via regio.zuidoost-brabant@santiago.nl. Wij zijn benieuwd of we dit structureel van de grond kunnen krijgen.

 

Anita Buenen wordt onze regio-webmaster

Anita Buenen is onze regio-webmaster geworden. Zij gaat aan de slag met de Nieuwsbrieven en andere stukken voor digitale publicatie naar de leden. Ook zal ze ons adviseren over de (on)mogelijkheden van digitale communicatie en de beschikbare tools. Anita is onder meer werkzaam geweest bij het landelijk bureau van ons Genootschap bij het team ICT. Wij wensen haar alle succes toe.

 

Najaarsbijeenkomst 2022

Wij zijn gestart met de voorbereidingen voor onze regionale Najaarsbijeenkomst. Deze wordt gehouden op zaterdag 19 november 2022 in Dorpshuis d’n Teut te Borkel en Schaft. Zodra het programma bekend is, zal er – zoals gebruikelijk – een uitnodiging naar elk regio-lid worden gestuurd om deel te nemen.

 

Korte terugblik op Regiowandeling van 24 september 2022

Op zaterdag 24 september jl. stond weer de eerste regiowandeling na het zomerreces op de agenda, deze werd keer georganiseerd door Cor de Jong. Om 9.30u verzamelde zich een kleine groep wandelaars op de parkeerplaats van het Leenderbos. We lieten ons de koffie en thee met een koekje uit de kofferbak goed smaken en om 10.00u gingen we aan de wandel ondanks het miezerige weer.

Het was een wandeling van ongeveer 13,5 km door het gevarieerde natuurgebied Valkenhorst en het Leenderbos. Er werd volop gebuurt over de gemaakte pelgrimages van afgelopen periode.

Halverwege stond er voor ons bij Brasserie Jagershorst een lekker kopje koffie met appeltaart klaar.

Ondertussen was ook het zonnetje doorgekomen en vervolgden we onze wandeling verder door het Leenderbos.

We kunnen weer terugkijken op een gezellige wandeling door een prachtig natuurgebied.

 

Regiowandelingen op korte termijn

De eerstvolgende regiowandeling staat gepland voor zaterdag 17 december 2022. Nader bericht volgt zodra er meer bekend is over de locatie en het tijdstip van vertrek.

 

Datum Café St. Jacques in Geldrop is gewijzigd: wordt 13 oktober 2022!

De datum van het café St. Jacques is gewijzigd: deze wordt donderdag 13 oktober 2022. Zoals bekend wordt deze gehouden in café De Herberg, Hoog Geldrop 129 te Geldrop – aanvang 19.00 uur. Voor de nieuwkomers: er wordt veelal gepraat over de aanpak en de verwachtingen van de pelgrimstocht naar Santiago. De ervaringen van gelouterde pelgrims gaan over tafel samen met menige anekdote en weetjes. De moeite waard om te komen!

 

Vacature(s) bij Pelgrimeren voor de Jeugd in Deurne-Asten-Someren

Binnen onze regio worden er vanuit een drietal werkgroepen activiteiten georganiseerd in het kader van het Pelgrimeren voor de Jeugd. Leerlingen van basisscholen maar ook middelbaar onderwijs maken kennis met het pelgrimeren waarbij voormalige pelgrims als begeleiders optreden.

In de periode maart - april 2023 worden er weer pelgrimeertochten gelopen met de leerlingen van basisscholen binnen Deurne-Asten-Someren. Getuige de reacties waren het geslaagde tochten waar de leerlingen met plezier op kunnen terug kijken.

Met ingang van het nieuwe seizoen 2022/2023 zijn er een tweetal vacatures binnen de Werkgroep PvdJ DAS, omdat een werkgroeplid stopt en er wordt verwacht dat het aantal basisscholen, dat wil deelnemen, verder toeneemt. De Werkgroep wil beide vacatures graag voor het begin van het nieuwe schooljaar invullen, zodat deze van meet af aan gesteld is voor de werkzaamheden die op de Werkgroep af komen.

Wil jij komen helpen om het pelgrimeren voor de leerlingen van de basisscholen mogelijk te blijven maken, laat dat dan even weten via regio.zuidoost-brabant@santiago.nl. Wij plaatsen deze oproep nogmaals en hopen nu wel respons te krijgen. Wij willen de leerlingen deze tochten graag blijven aanbieden en dan zijn handjes nu eenmaal nodig. Wil jij mee helpen, laat het dan even weten vóór 1 december 2022.

 

Met de pelgrim op pad

Wij hebben deze keer Frans van Grunsven uit onze regio aan het woord gelaten over zijn tocht naar Santiago de Compostela. Het verhaal gaat over de belevenissen onderweg en de betekenis van het pelgrimeren. We wensen jullie veel leesplezier met het verhaal van onze nieuwe gasten.  Met de Pelgrim op pad

 

 

Plannen voor 2022

Voor zover mogelijk houden we jullie op de hoogte van de activiteiten die wij voor de leden van onze regio organiseren. In principe is dit te lezen in de Nieuwsbrieven. Daarnaast verwijzen we hier ook naar de website van onze regio, waar de actuele geplande activiteiten worden bijgehouden op https://www.santiago.nl/regios/zuidoost-brabant.

 

Tot slot

Het najaar is weer in gang en ongetwijfeld worden er pelgrimstochten naar Santiago voorbereid. Wij wensen iedereen het allerbeste toe bij het invullen daarvan.  Zij, die de komende tijd op pad gaan of nu al onderweg zijn, wensen wij een ‘Buen camino’ toe.

Het is niet altijd voor iedereen weggelegd om nog actief op pad te gaan. Natuurlijk gaan ook onze allerbeste wensen naar jullie!

 

De Regiocommissie Zuidoost-Brabant,

Johannes Bellemakers, Noortje Wilting, Berry Blommaert, Jo Gruijters en Ger Beijers

Uitschrijven    |    Bekijk in browser