Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob

Beste pelgrim, leden van het genootschap en andere belangstellenden,

Vanaf 900 na Chr. trekken pelgrims uit alle windstreken naar Santiago de Compostela. Ze bezoeken daar het graf van Jacobus, de apostel die op wonderbaarlijke wijze op het uiterste puntje in het westen van Spanje terecht gekomen is.
Omstreeks 1140 verschijnt de Codex Calixtinus. Amery Picaud, een priester uit Parthenay (Fr) heeft hierin alles verzameld wat tot dan bekend was over de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Het vijfde boek van de Codex bevat de beroemde Gids voor de Pelgrim, onlangs nog prachtig uitgegeven door het Genootschap van Sint Jacob. Het eerst boek en de appendix van het vijfde boek bevatten muziek. In het eerste boek staat vooral de Gregoriaanse liturgie, gewijd aan de heilige Jacobus zelf, zoals die in het heildom van Santiago de Compostela gezongen werd. In de appendix staan vroeg-meerstemmige composities.
Op zondag 25 september aanstaande zingt Schola Cantorum uit Oosterhout (in het kader van de viering 80-jarig bestaan) liederen uit de Codex Calixtinus op weg naar Santiago de Compostela. Boventoonensemble Diapason uit Oosterhout zorgt voor de begeleiding. Tijdens dit concert, dat toepasselijk E Ultreia (… en maar verder …) genoemd is, zingt de Schola gezangen uit beide boeken. Walther Halters leest uit zijn dagboeken op weg naar Santiago de Compostela.
Het concert vindt plaats op zondag 25 september 2022, aanvang 15.15 uur, in de Basiliek van H.H. Wiro, Plechelmus en Otgerus, Sint Odiliënberg, Markt 15. De toegang is gratis, een vrije gave wordt dankbaar aanvaard.
Weet dat u welkom bent, samen op weg om veilig thuis te komen.

 

Op zaterdag 15 oktober is elke Limburgse pelgrim en/of belangstellende van harte welkom in 't Paradies in Roermond voor de najaars-regiodag. De regio-commissie hoopt veel pelgrims te mogen ontvangen. Naast de ontmoeting met en verhalen van pelgrimgangers ziet de dag er als volgt uit.

09.30 uur: inloop met koffie/thee en cake.
10.00 uur: opening en flamenco gitaarmuziek door Manito.
Aansluitend verzorgen Huberta en Arno een interactieve “Reis van Betekenis”. Al vele jaren zijn zij betrokken bij het pelgrimerenen het bieden van gastvrijheid in hun pelgrimsherberg L’Esprit du Chemin in Anthien 20 km van Vezelay.
Ter voorbereiding op “Reis van Betekenis” nodigen Huberta en Arno je uit om:
* een voorwerp mee te nemen dat symbolisch is voor je pelgrimstocht,
* na te denken over: op welke voor jou belangrijke vraag je een antwoord wil krijgen en
* welke waardevolle suggestie je anderen zou willen geven.
Het gaat hierbij natuurlijk om de innerlijke reis niet om praktische zaken als de route, overnachtingen, bagage enz.
13.00 uur: lunch
Na de lunch volgt een concert met als titel “Arpamor” vrij vertaald “de liefde voor de harp”, door Claudia en Manito. Claudia speelt de instrumentale stukken op de Paraguayaanse harp: melancholische samba’s ritmische tango’s en stukken uit Paraguay en Venezuela. Claudia zingt een aantal Spaanstalige liederen, hierbij begeleid zij zichzelf op gitaar. Haar zwoele stemgeluid gaat u verrassen. Manito staat haar met zijn sprekende improvisaties en gypsyklanken muzikaal terzijde.
15.00 uur: Hospitaleren. Leden van de werkgroep Hospitaleren van het Genootschap nemen u mee naar de wereld van het vrijwillig gastvrouw of -heer zijn in een herberg/refugio langs de route naar Santiago de Compostella. Tijdens een anderhalf uur durend ervaringsverhaal komen er grappige en ernstige anekdotes voorbij en is er ruimte voor het stellen van uw vragen.  
Rond 16.30 uur sluiten we de dag af. Voor de liefhebber kan dat met een drankje aan de bar.

U kunt zich aanmelden voor de regiodag op 15 oktober door € 10,00 per persoon over te maken op het rekeningnummer NL27RABO0171795008 t.n.v. Nederlands Genootschap van St. Jacob, regio Limburg. In dit bedrag is een lunch opgenomen. Mocht u gebruik willen maken van een vegetarische lunch, dag vragen wij u dit te vermelden op de overschrijving.
Ziet u af van een lunch maak dan a.u.b. € 5,00 over.
Aanmelden kan vanaf nu en uiterlijk tot en met vrijdag 7 oktober.   
Parkeren kan op de parkeerplaatsen van het Outlet-center, in de parkeergarage achter het NS station of bij parkeergarage bij theater/schouwburg Oranjerie.

Uitschrijven    |    Bekijk in browser