Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob

Beste pelgrim; leden van het Genootschap, belangstellenden.

In onderstaande Nieuwsbrief nemen we u mee naar een terugblik op de viering van de naamdag van St. Jacobus in het heilig jaar en naar de activiteiten in het najaar.

Op zaterdag 23 juli werd door de St. Pelgrimswegen de opening van het schelpenpad georganiseerd, het Jacobspad van Millingen a.d. Rijn naar Maastricht. Pelgrims van de regio's Den Haag, Rotterdam, Zeeland, Limburg en andere gasten werden welkom geheten bij de Jacobuskapel in de Voorstad St. Jacob en voorafgegaan door het Prinselikke Stadtsgarde Faubourg St. Jacques naar de kathedraal begeleid. De officiële openingsinzegening was in handen van deken de Graaf Woutering en wethouder van cultuur Felix van Ballegooij van Roermond.

In Roermond werd op zondag 24 juli, na uitstel van een jaar door Corona, het heilig jaar in Nederland gevierd. Pelgrims uit het gehele land hebben kunnen genieten van een mooi aanbod aan activiteiten; schilderijen van Rein van Uden (bekend van zijn tekeningen op de achterzijde van de Jacobsstaf) tekeningen/schilderijen van vader en dochter Kusters, een foto-expositie van foto’s gemaakt door pelgrims, Camino-films van Leo Baeten, de sfeervolle, mooie opening van de dag in de Kathedraal met het mannenkoor Roermond, de lezing door Monique Walrave, de kunstexpositie in Galerie Mariska Dirkx.  Van de lunch, verzorgd door vrijwilligers van ’t Paradies werd door een grote meerderheid van de bijna 300 deelnemers gebruik gemaakt.
Landelijk voorzitter Peter Hesseling nam met een persoonlijke lezing het initiatief tot een jaarlijkse Jacobuslezing, die komende jaren op toerbeurt georganiseerd wordt door de regio’s. Het slotconcert door Cantus ex Corde, met fantastische solisten en de Slavisch Byzantijnse gezangen vormde een waardige afsluiting van deze enerverende dag.
Tot zover deze terugblik. Wij verheugen ons op de aankomende activiteiten.

In tegenstelling tot eerdere berichten wordt deze dag gehouden in
’t PARADIES, op de hoek Munsterstraat-Munsterplein, ingang Munsterstraat 61 te Roermond. Elke Limburgse pelgrim en/of belangstellende is op zaterdag 15 oktober van harte welkom voor de najaars-regiodag. Met een opnieuw boeiend programma hoopt de regio-commissie van het Genootschap St. Jacobus veel pelgrims te mogen ontvangen. Naast de ontmoeting met en verhalen van pelgrimgangers ziet de dag er als volgt uit.

09.30 uur: inloop met koffie/thee en cake.

10.00 uur: opening en flamenco gitaarmuziek door Manito. Manito speelt naar eigen zeggen zoals de wind waait en de sterren staan. Zijn naam is een directe verwijzing naar gitaarlegende Manitas de Plata.
Aansluitend verzorgen Huberta en Arno een interactieve “Reis van Betekenis”. Al vele jaren zijn zij betrokken bij het pelgrimeren, de pelgrim en het bieden van gastvrijheid in de herberg in St. Jean Pied de Port: herberg L’Esprit du Chemin. Wellicht dat meerdere aanwezigen juist in die herberg tijdens hun tocht naar Santiago hebben overnacht. Sinds enkele jaren zijn ze neergestreken in Anthien, een 20-tal km onder Vezelay. In hun nieuwe herberg met opnieuw de naam L’Esprit du Chemin zijn pelgrims van harte welkom en genieten van hun gastvrijheid.
Ter voorbereiding op “Reis van Betekenis” nodigen Huberta en Arno je uit om:
* een voorwerp mee te nemen dat symbolisch is voor je pelgrimstocht,
* na te denken over: op welke voor jou belangrijke vraag je een antwoord wil krijgen en
* welke waardevolle suggestie je anderen zou willen geven.
Het gaat hierbij natuurlijk om de innerlijke reis niet om praktische zaken als de route, overnachtingen, bagage enz.

13.00 uur: lunch

Na de lunch een concert met als titel “Arpamor” vrij vertaald “de liefde voor de harp”, door Claudia en Manito. Claudia speelt de instrumentale stukken op de Paraguayaanse harp. Op dit prachtige instrument speelt zij melancholische samba’s ritmische tango’s en stukken uit Paraguay en Venezuela. Claudia zingt een aantal Spaanstalige liederen, hierbij begeleid zij zichzelf op gitaar. Haar zwoele stemgeluid gaat u verrassen. Manito staat haar met zijn sprekende improvisaties en gypsyklanken muzikaal terzijde.

15.00 uur: Hospitaleren. Leden van de werkgroep Hospitaleren van het Genootschap nemen u mee naar de wereld van het vrijwillig gastvrouw of -heer zijn in een herberg/refugio langs de route naar Santiago de Compostella. Tijdens een anderhalf uur durend ervaringsverhaal komen er grappige en ernstige anekdotes voorbij en is er ruimte voor het stellen van uw vragen.  

Rond 16.30 uur sluiten we de dag af. Voor de liefhebber kan dat met een drankje aan de bar.

U kunt zich aanmelden voor de regiodag op 15 oktober door € 10,00 per persoon over te maken op het rekeningnummer NL27RABO0171795008 t.n.v. Nederlands Genootschap van St. Jacob, regio Limburg. In dit bedrag is een lunch opgenomen. Mocht u gebruik willen maken van een vegetarische lunch, dag vragen wij u dit te vermelden op de overschrijving.
Ziet u af van een lunch maak dan a.u.b. € 5,00 over.

Aanmelden kan vanaf nu en uiterlijk tot en met vrijdag 7 oktober.   
Parkeren kan op de parkeerplaatsen van het Outlet-center, in de parkeergarage achter het NS station of bij parkeergarage bij theater/schouwburg Oranjerie.

Op maandagavond 5 september gaat weer de eerste informatie-ontmoetings-bijeenkomst plaatsvinden. Vanaf 19.30 uur zien de wandelmentoren van de regio Limburg naar u uit om informatie te geven over routes naar Santiago, bagagetips, wat wel en wat niet mee te nemen, mogelijkheden om te overnachten, enz. Fotoboeken, kaarten en informatieve folders helpen u mogelijk op weg. Diezelfde mentoren organiseren in het voor- en najaar in huiselijke kring een voorbereidingsactiviteit en op het einde van het pelgrimsseizoen een terugblik/evaluatie.
In het najaar steeds opnieuw op de eerste maandagavond van de maand een Café Saint Jacques dus op 3 oktober, 7 november en 5 december. De data van 2023 volgen.
Waar: Grand café de Pauw aan de Roerkade, nr. 2 te Roermond. De avonden beginnen om 19.30 uur en eindigen om 22.00 uur.

Terug thuis.
Pelgrims die hun tocht naar Santiago de Compostella afgelopen periode hebben afgerond, wensen wij van harte een mooie terugblik op hun Camino. Wij hopen dat u gezond en vol indrukken de draad weer kunt oppakken en dat er tijd voor het delen van emoties/verhalen. Mocht u belangstelling hebben om de ervaringen met andere pelgrims te delen dan kan dat uiteraard tijdens een regiodag én tijdens de bijeenkomsten Café Saint Jacques.

 
Contact met regiocommissie of mentoren.
U kunt leden van de regiocommissie en mentoren bereiken via ons regio emailadres: regio.limburg@santiago.nl 
We zorgen er vervolgens voor dat er contact met u wordt opgenomen.

Graag tot ziens bij een van de activiteiten van de regio Limburg.                              

Uitschrijven    |    Bekijk in browser