nieuwsbrief 64, regio Limburg
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob

Beste Limburgse pelgrim(s).

Het was bijzonder om na een periode van 2 jaar zonder activiteiten, zoals de regiodagen in het voor- en najaar, op 9 april j.l. veel pelgrims welkom te mogen heten op de locatie ‘de Velderie’. Een fijn programma met Andre Leijssen met zijn verhaal over dochter Josien en de tocht naar Santiago om haar as uit te kunnen strooien. Met troubadour Paul van Loo die op verschillende momenten op de dag het Limburgse lied liet klinken en Frans Scheepers met zijn Camino-ervaringen op een minder bekende en belopen Camino de Torres. Over de lunch van een nieuwe cateraar zijn positieve geluiden gehoord.

 

Coen Rams, een gewaardeerd lid van de regiocommissie / voorbereidingsgroep, heeft aangegeven te stoppen met zijn werkzaamheden. We zullen Coen gaan missen.

We zijn op zoek naar een fietsmentor.  Wie wil vertellen over zijn/haar fietservaringen als pelgrims vragen hebben tijdens de bijeenkomsten Café Saint Jacques. 

Ook zoeken we iemand die mee wil denken in de voorbereidingsgroep en daarin een ondersteunende bijdrage wil leveren. Het motto daarbij is: “Ik heb zoiets nog nooit gedaan, maar ik wil het wel proberen.”  

Mocht je belangstelling hebben, we gaan met iedereen die zich meldt in gesprek. Wilt u ons helpen? Stuur een berichtje aan: regio.limburg@santiago.nl of jama.houdo@outlook.com 

Activiteiten Landelijke viering van het Heilig Jaar in Nederland (23 - 24 juli).

Een werkgroep bestaande uit leden van de Broederschap, Stichting Pelgrimswegen naar Sint Jacob en de regio Limburg van het genootschap organiseren voor de leden van het genootschap de landelijke viering van het Heilig Jaar in Roermond. 

Zaterdag 23 juli:
Feestelijke opening van het schelpenpad door Limburg. Op het Jacobspad dat loopt vanaf Millingen aan de Rijn, via Duitsland naar Venlo en vandaar via Roermond, Maaseik, Sittard en Maastricht naar de grens bij Eijsden, worden de komende weken schelpen geplaatst. De opening in Roermond wordt georganiseerd door de Stichting Pelgrimswegen naar Sint Jacob. Een intocht van pelgrims uit verschillende richtingen komen bijeen in de Voorstad St. Jacob bij het kapelletje vanaf 16.00 uur. De prinselikke Stadts-Garde Faubourg St. Jacques gaat hen voor op weg naar de kathedraal waar de feestelijke opening gaat plaatsvinden. 
Op die dag zal er ook een pelgrimswandeling vanaf Reuver worden georganiseerd. 

Zondag 24 juli: Jacobusdag 2022
Landelijke viering van de naamdag van Jacobus in het verlengde Heilig Jaar. De gehele dag kunt u deelnemen een aantal prachtige activiteiten in Roermond: Camino-kunst exposities, Caminofilms, wandeling door de Voorstad langs Jacobalia (Jacobus-elementen), grote afbeeldingen van de Portico da Gloria die u kunt bewonderen in de ruimte onder de toren van de kathedraal, een pelgrimsmis, de eerste landelijke Jacobuslezing, een bijzonder slotconcert, Camino lezing in de Caroluskapel, bezoek Jacobuskapel, bezoek Munsterkerk, Caroluskapel. Camino-foto-expositie.
Binnenkort sturen we u meer informatie.
Voor het programma: klik hier

En verder:

Café Saint Jacques.
informatie-avonden voor en door pelgrims: locatie grand Café de Pauw, Roerkade 2, Roermond. De bijeenkomsten na de zomervakantie zijn op maandagavond 5 september, 3 oktober, 7 november en 5 december.

Limburgse pelgrims en belangstellenden zijn van harte welkom in het Witte Kerkje in de Voorstad St. Jacob, nr. 72. Voor de regiodag op zaterdag 15 oktober keren we terug naar het Witte Kerkje, de voormalige Jacobuskerk in de Voorstad St. Jacob in Roermond. 

Op het programma o.a. “een Reis van Betekenis”, een interactieve voordracht verzorgd door Huberta en Arno, voormalige gastvrouw en -heer van de Refugio L’Esprit du Chemin in St. Jean Pied de Port. Op dit moment zijn zij de trotse bezitters van een bijzondere refugio in Anthien een 10-tal km onder Vezeley, met de gelijknamige naam: L’Esprit du Chemin. 

Flamenco-gitarist Manito is aanwezig, hij opent de dag en verzorgt samen met Claudia, die een unieke harp bespeelt, een optreden. Naast de gebruikelijke lunch is er een interessant verhaal over Hospitaleren (gastvrouw/-heer zijn) in een pelgrimsherberg.

Pelgrims die op dit moment een route lopen of fietsen in Spanje, binnenkort gaan starten met hun camino, die zich nu oriënteren om in het najaar te lopen / fietsen wensen wij van harte een goede, inspirerende en veilige tocht op weg naar Santiago de Compostella.
De thuisblijvers wensen we alle vertrouwen toe in een bijzondere tocht en goede thuiskomst van de huisgenoot / partner.

Een pelgrimsgedicht.

’s Morgens vroeg vertrekken te voet,
heb er zin in, ben vol goede moed.  
Halverwege en na een keer pauzeren, 
begint mijn energie langzaam in te teren.
Het tempo gaat dan automatisch omlaag
en steeds nadrukkelijker de vraag: 
"hoe lang nog, wanneer krijg ik rust?"
Maar als ik dan denk ”nu ben ik uitgeblust”, 
biedt de herberg een douche, een avondmaal, 
en mijn lichaam en geest snel weer optimaal.

Leden van de regiocommissie:
Jan Houben, Luc Mol, Rieni Bremmers, Jacqueline Dirken en Wilma Boonstoppel.
Mentoren:
Ria en Henk Feijen, Ger Lenssen en Rob Stoll.

regio limburg: regio.limburg@santiago.nl

Uitschrijven    |    Bekijk in browser