Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob

Beste Limburgse pelgrim(s).

We gaan weer van start met de activiteiten voor jullie, leden van de regio Limburg van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Daarmee ook voor onszelf, wandel- en fietsmentoren en  leden van de regiocommissie.
Daar zijn we erg blij mee en vol enthousiasme presenteren we de kalender 2022 met een overzicht van alle activiteiten, van de Broederschap H. Jacobus, Sichting Pelgrimswegen en van de regio Limburg van het Genootschap. 

De maatregelen die verdere virus-besmettingen zoveel als mogelijk moeten tegengaan zijn dusdanig dat er weinig belemmeringen zijn voor het deelnemen aan de activiteiten. Van harte hopen we dan ook op veel belangstelling voor de activiteiten.  

Let op de gewijzigde data van onze activiteiten:
In maart 2020, hebben we een mooie en laatste regiodag gehad in Tongeren België, de eerstvolgende gaat plaatsvinden op zaterdag 9 april 2022. Daarover verderop meer.

Dank voor de positieve reacties en waardering voor de kerstnieuwsbrief. We zijn benieuwd hoe het u is vergaan in de afgelopen 2 jaar. We willen hiervoor een plaatsje inruimen tijdens onze volgende regiodag. Dat kan met een kort verhaal over jouw Camino ervaring, over alternatieve wandelingen die je ontdekt hebt tijdens de periode van Corona, jouw vraag naar een wandelmaatje voor een volgende Camino, een pelgrimsoverdenking, een belangrijk moment tijdens een Camino, etc.  Je mag dit ook met ons delen via het emailadres van de regio.

Wij trappen af met 2 pelgrimswijsheden:
* Wijsheid en vrijheid ontvang je niet. Je dient die zelf te ontwikkelen tijdens een tocht. Een Camino die niemand anders voor ons maakt of ervaren kan.  

*Franciscus van Assisi zegt: "Begin met hetgeen dat nodig is, pas dan ga je doen wat mogelijk is en op een gegeven moment ontdekt je dat het onmogelijke je lukt."

regiodag, zaterdag 9 april. 

Plaats: wijkgebouw de Velderie, Prins Bernhardtstraat 1, 6043 BG Roermond. 
Inloop vanaf 9.30 uur met koffie/thee en Limburgse vlaai. 
10.00 uur welkom en muzikale opening door troubadour Paul van Loo. Paul weet als geen ander de juiste toon te zetten voor een inspirerende dag.
10.30 uur Andre Leijssen: Het indringende verhaal van een vader en een moeder die in de voetsporen van hun overleden dochter de camino lopen. Onderweg haar as verstrooiend en hun verdriet verwerkend. 
12.00 uur: lunch en pauze 
13.15 uur: muzikaal intermezzo troubadour Paul van Loo. 
13.45 uur: pelgrimsparade (wanneer je iets wilt vertellen/delen, is het wellicht handig om iets voor te bereiden)
14.15 uur: voordracht door de ervaren pelgrim Frans Schepers over de minder bekende/belopen Camino de Torres van Salamanca naar Ponte de Lima en verder op de Camino Portugees naar Santiago. Een tocht met summiere bewijzering en een aantal voordes (doorwaadbare plaatsen in beken). Een beperkt aantal voorzieningen. Maar al met al een zeer mooie en avontuurlijke Camino. 
15.15 uur: muzikaal intermezzo troubadour Paul van Loo.
Zoals gebruikelijk zijn ook onze wandelmentoren en fietsmentor aanwezig om uw vragen te beantwoorden.
We sluiten de dag met een samenzijn en een borrel. 
Wijkgebouw de Velderie ligt op 10-12 minuten lopen vanaf het station. Beperkte aantal parkeerplaatsen voor de deur en vervolgens in de wijk. Voor de route zie het kaartje boven dit bericht.

Aanmelden
U kunt zich aanmelden voor deze dag door € 10,00 per persoon over te maken op rekeningnummer NL27RABO0171795008 t.n.v. Nederlands Genootschap van Sint Jacob Regio Limburg. Mocht u gebruik willen maken van een vegetarische lunch, dan vragen wij u dat te vermelden op de overschrijving.
Opgeven kan tot en met zondag 3 april 2022.

 

Activiteiten-kalender 2022.

Maandagavond 7 maart Café Saint Jacques
De maandelijkse informatiebijeenkomst voor (beginnende) pelgrims verhuist van de donderdag- naar de maandagavond. De eerste bijeenkomst is maandagavond 7 maart. Grand café de Pauw, Roerkade 2, Roermond vanaf 19.30 uur. 
maandagavond 4 april is Café Saint Jacques
in de Pauw. Bevalt de maandagavond dan blijven we in het zaaltje van de Pauw! 
Zondag 13 maart Landelijke pelgrimsmis
in de kathedraal van Roermond om 11.30 uur (pelgrims die komende maanden op pad willen gaan kunnen de pelgrimszegen ontvangen). Na afloop een samenzijn in het Achterhuis, Voorstad St. Jacob.
Zaterdag 9 april regiodag
voor Limburgse leden/belangstellenden te Roermond. 
7 en 8 mei wandel-2-daagse Broederschap H Jacobus
23 juli opening schelpenpad in Roermond
en intocht van pelgrims uit gehele land. 
24 juli Jacobus-naamdagviering
Viering van het Heilig Jaar in Roermond
15 oktober regiodag te Roermond. 

Café Saint Jacques
Maandagavond 7 maart en maandagavond 4 april Café Saint Jacques  Informatiebijeenkomst/ontmoetingsavond voor (beginnende) pelgrims in Grand café de Pauw Roerkade nr. 2 Roermond, met verhalen van pelgrims en vragen over een voorgenomen Camino. (verandering naar maandagavonden is ontstaan door de drukte in restaurantgedeelte van Grand café de Pauw op donderdagen.)

Landelijke pelgrimsmis zondag 13 maart.
Om 11.30 uur vindt in de Kathedraal te Roermond de landelijke pelgrimsmis plaats met op het einde van de dienst een pelgrimszegen voor die pelgrims die komende maanden hun tocht naar Santiago de Compostela gaan. Bij het binnenkomen van de kathedraal kunt daarvoor uw naam en woonplaats vermelden op een kaartje dat u aangereikt wordt.

Wandel-2-daagse in Zuid Limburg
in het weekend van 7 en 8 mei. De overnachting van zaterdag op zondag is in het NIVON-huis te Heerlen. Voor informatie en aanmelding: de heer J. Coopmans.
Email: jmcoopmans@gmail.com. Telefoonnr. 077-3732099.
Uw aanmelding wordt definitief door het overmaken van het inschrijfbedrag ad. 70 euro t.n.v. de Broederschap H. Jacobus, rekeningnr.  NL92RABO0184148146  o.v.v. 2-daagse 2022.  
Start 7 mei: NS Geleen-Oost om 10:00 uur of om 11:00 bij NS Spaubeek. ±19 km naar Heerlen (eten-avondprogramma-slapen) en 8 mei ±17 km naar Bocholtz.

Jacobusdag 23 en 24 juli 2022
In dit weekend vindt de viering van het Heilig Jaar in Santiago de Compostela voor de leden van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob plaats in Roermond.
Op zaterdag 23 juli zullen groepen wandelaars en fietsers naar Roermond komen en zij zullen het schelpenpad dat in het centrum is aangebracht met een korte plechtigheid officieel openen.
Op zondag 24 juli vinden tal van activiteiten plaats in het centrum en de voorstad Sint Jacob. Naast een pelgrimsmis kan er ook een bezoek worden gebracht aan het voormalige Kartuizerklooster, de Munsterkerk en de Jacobuskapel. Er zal op 2 plaatsen op de Camino geïnspireerde kunst te zien zijn, foto's gemaakt door leden kunnen worden bewonderd. Peter Hesseling, voorzitter van het genootschap, zal een Jacobuslezing houden en het koor van het genootschap zal de dag afsluiten met een muzikale reis naar Santiago.
In volgende nieuwsbrieven vertellen we u meer over deze dag. 

 

Fotoexpositie
De landelijke viering van het Heilig Jaar 2022 vindt op zondag 24 juli plaats in Roermond. De werkgroep die dit festijn organiseert, wil dit vergezeld laten gaan van een fototentoonstelling en nodigt jou als lid van het Genootschap uit om daarvoor een digitale foto in te sturen. Het gaat om de foto die volgens jou het beste weergeeft wat ‘onderweg zijn naar Santiago’ inhoudt.
Je mag slechts één foto insturen en die moet minimaal een resolutie van 3540 x 4720 pixels hebben.

Insturen ter selectie
Wil je in aanmerking komen voor deelname aan de expositie, stuur je uitverkoren foto dan – liefst in een lagere resolutie (1180 x 1770 pixels) – per mail naar de werkgroep Jacobusdag.

Let op: geef je fotobestand een naam met je lidnummer, je voornaam en je achternaam gescheiden door een punt:  lidnummer.voornaam.achternaam. De jury accepteert alleen foto’s die hieraan voldoen. Insturen kan tot en met zondag 20 maart 2022.

De jury, ervaren pelgrims met kennis van fotografie, selecteert uit alle inzendingen vijftig foto’s. Deze worden afgedrukt op het formaat 30x40cm (vandaar de noodzakelijke hoge resolutie) en tentoongesteld op een passende, openbaar toegankelijke plaats in Roermond. Wat het oordeel van de jury betreft: daarover wordt zoals gewoonlijk niet gecorrespondeerd.

Wordt jouw foto gekozen, dan nemen we contact op zodat je de foto in de juiste resolutie naar ons kunt sturen.
De werkgroep die de Jacobusdag 2022 namens het Genootschap organiseert, bestaat uit leden van de regiocommissie Limburg, leden van de Broederschap van de Heilige Apostel Jacobus en vertegenwoordigers van de Stichting Pelgrimswegen naar Sint Jacob. Zij allen zien uit naar mooie treffende foto’s die het pelgrimsgevoel weten te vangen.

 

Uitschrijven    |    Bekijk in browser