Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob

Regio Limburg

Met excuses voor deze tweede nieuwsbrief. Maar door een onverklaarbare fout is de eerste nieuwsbrief die is verzonden slechts ten dele afgedrukt.

Vertrouwen op Nieuw Leven.
We leven in een speciale tijd. Soms in een wel heel vreemde werkelijkheid, maar wellicht hebben we het ergste achter ons. Laten we die wens uitspreken voor het nieuwe jaar en tevens nog even stilstaan bij afgelopen jaar. Met welke Coronamaatregelen hebben we nu te maken en welke zijn afgelopen tijd gepasseerd. Op de momenten dat we als regio-commissie onze activiteiten gepland en georganiseerd hadden, was het uiteindelijk onverantwoord om die door te laten gaan: mondkapjes verplicht, groepsgrootte aan banden, oplopen van het aantal besmettingen, e.a. 

De regiobijeenkomsten voor leden van het Genootschap en belangstellenden in maart en november sneuvelden, een aantal informatieavonden Cafés Saint Jacques ook. De landelijke viering van de naamdag van H. Jacobus op 25 juli werd doorgeschoven naar 23/24 juli 2022. De alternatieve activiteit voor die dag in het Kruiswegpark leek uiteindelijk ook onverantwoord. Gelukkig vervagen herinneringen aan die momenten en de gemaakte draaiboeken blijven voor 2022 natuurlijk bruikbaar.  

 

Midden 2021 kwam alsnog het pelgrimeren terug op gang, de roep van en naar Compostela was voor menig pelgrim reden om het erop te wagen en de voorbereidende wandelingen in eigen land werden ingeruild voor de langgekoesterde wens om een Camino te gaan lopen of fietsen. Zij wensten andere pelgrims weer voor even “Buen Camino” en “Ultreia”! 

Het blijft echter een groot litteken als we stilstaan bij het verdriet en het leed van ontelbaar veel mensen, in eigen kring, rondom ons en over heel de wereld. We willen verbonden zijn met mensen die tijdens de coronapandemie ziek waren, die iemand verloren, die geliefden en vrienden hebben gemist. We voelen hoopvol en met respect mee met onze jongeren: hoe moeilijk is deze tijd voor hen geweest en hoe genereus konden ze er tegelijk toch de moed in houden. We herinneren ons dankbaar die vele personeelsleden die klaar stonden voor bewoners in de woonzorgcentra. We zijn erkentelijk voor de beleidsmakers, de wetenschappers, die -ondanks kritiek, wantrouwen en miskenning- er alles aan deden om deze onzichtbare verrassende vijand een halt toe te roepen. We konden rekenen op het sterke engagement van de artsen, verpleegkundigen en zorgende medemensen die onder onmogelijke werkdruk helend aanwezig waren en nog meer ellende konden voorkomen. Er was goedheid die van mens naar mens ging. In de kathedraal van Santiago, werd dankbaarheid vormgegeven bij religieuze en rituele momenten met een mooie tekst, een gebed, een kaars of met een bloem. 

Samen met familie, vrienden of buren, met kinderen en kleinkinderen een gebaar maken, een daad stellen. Het kan een mooi ritueel zijn waarmee we uitdrukken dat we geloven in het onvermoede leven. Laten we hoopvol uitkijken naar de lente die gaat komen. Heb vertrouwen in het leven.

De leden van de regiocommissie Limburg (Wilma Boonstoppel, Jacqueline Dirken, Rieni Bremmers, Coen Rams, Luc Mol, Jan Houben) wensen u fijne Kerstdagen, een plezierig samenzijn met naasten en een feestelijke jaarwisseling. 

Veilig op de camino.
Veel pelgrims die zich een eerste keer aan de Camino wagen, vragen zich af of het eigenlijk wel veilig is en kan. Het antwoord is klaar en duidelijk: ja. Dit laat Correos, de Spaanse postdienst, resoluut weten. En het voegt eraan toe dat dit ook geldt wanneer je alleen op pad gaat, volgens velen de beste manier om een Camino te beleven. Spanje hoort bij de 25 veiligste landen in de wereld. En je mag niet vergeten dat de Camino de Santiago prioriteit geniet bij de Spaanse overheid, die de veiligheidsmaatregelen opvoert tijdens de drukste periodes: de zomermaanden en vakanties. Bovendien zorgt de pelgrimsgeest van kameraadschap ervoor dat de grootste problemen waarmee een pelgrim wordt geconfronteerd, beperkt blijven tot kleine diefstallen of het verlies van spullen onderweg. Het samenvallen van wandel- en autowegen over een zekere afstand wordt vaker als onplezierig ervaren. De nationale politie en de Guardia Civil hebben hun inspanningen om de Camino’s veilig te houden verdubbeld in het lopende Heilig Jaar (2021-2022).

  • Pelgrims hebben doorgaans een uitzonderlijk positief beeld van de Camino. Negatieve ervaringen betreffen niet op de eerste plaats eigen leed (een blaar of geen slaapplaats) maar veelmeer de teloorgang van natuur of erfgoed.
  • In september werd het effect van Corona berekend op het aantal pelgrims dat zich registreerde op het pelgrimsbureau in Santiago voor het ophalen van het Compostelaat: een daling van 84%!!  Dit betekent overduidelijk ook een invloed op de voorzieningen langs de routes, maar niet op de kenmerkende gastvrijheid van de Spaanse bevolking.
  • Opvallend was de relatief grote aandacht voor de Camino Portugués. De Portugese routes zijn populairder dan ooit eerder, zowel bij de pelgrims als bij de bevolking. Vooral de Caminho da Costa, vanaf Porto langs de kust is in trek.
  • Tijdens het 4” internationale congres, met veel belangstelling voor wetenschappelijk onderzoek over pelgrimeren, bleek dat (slechts) de helft van de pelgrims zich pelgrim noemt. Het overige deel ziet zichzelf meer als wandelaar.

Voor uw agenda 2022 (data en activiteit zijn voorlopig en afhankelijk van de maatregelen die (gaan) gelden

  • 5 maart 2022 regiodag
  • 13 maart 2022 Landelijke pelgrimsmis
  • 23 en 24 juli viering Heilig Jaar in Roermond

Mocht u plannen hebben om een Camino te gaan lopen of fietsen, dan kunt u contact opnemen met één van onze fiets- of wandementoren van de regio Limburg. Zij helpen u graag. U kunt hen bereiken door een berichtje te sturen naar regio.limburg@santiago.nl

Wij zijn benieuwd naar uw plan/voornemen en uiteraard naar uw ervaringen na terugkeer.