Nieuwsbrief 53 regio Limburg januari 2021 Nieuwsbrief 53 regio Limburg januari 2021

Beste lezer van deze nieuwsbrief van de regio Limburg,
Met deze nieuwsbrief voor de leden van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob, regio Limburg, spreken we graag alle caminogangers, pelgrims en belangstellenden die een tocht naar Santiago de Compostella overwegen aan. 2021 kent een ongelukkige start voor iedereen die met concrete plannen of wensen rondloopt om dit jaar een pelgrimstocht te ondernemen.

Regio Limburg, nieuwsbrief 53 janauri 2021

Op 31 december j.l. werd in Santiago op indrukwekkende wijze het Heilig jaar geopend, immers de naamdag van Jacobus op 25 juli valt dit jaar op een zondag. Veel pelgrims zullen zich op die dag en de dagen rond die zondag in Santiago willen zijn. Maar! Europa, net als ook andere werelddelen, verkeert in een levensbedreigende crisis door het Corona-virus dat zich steeds aanpast door middel van nieuwe mutaties.

Een avondklok bepaalt onze werkelijkheid samen met andere ingrijpende maatregelen én de aanwezigheid én de komst van verschillende vaccins. De hoop is gevestigd op een werkzaamheid van de vaccins die uiteindelijk weer activiteiten mogelijk maken en dus ook het lopen of fietsen van een Camino.

Tot die tijd wordt de regio-commissie echter gedwongen om kritisch te kijken naar hetgeen wel/niet kan.

Het maandelijks samenkomen van pelgrims en belangstellenden tijdens een Café Saint Jacques, is nu niet mogelijk.

De regiobijeenkomst op 6 maart a.s. gaat niet door.

De wandel-2-daagse begin mei (georganiseerd door de Broederschap van Jacobus) blijft onzeker.

De jaarlijkse landelijke pelgrimsmis in de kathedraal van Roermond op 21 maart 2021, is helemaal nog niet zeker.

De regiocommissie Limburg houdt u via de nieuwsbrief en regiopagina op de hoogte.

Reisbeperkingen
Niet alleen in Nederland, maar ook in de rest van Europa gelden allerlei beperkingen. Wanneer die worden opgeheven, zal naar het er nu naar uitziet nog wel even duren. Op de website Nederland Wereldwijd van de overheid vindt u actuele informatie over de maatregelen die in andere landen gelden. Ook staan daar zaken in die van belang zijn als u na een verblijf in het buitenland terug wil reizen naar Nederland. Deze informatie wordt steeds bijgewerkt en actueel gehouden. Een belangrijke informatiebron voor iedereen die op pad wil. 

Heilig jaar
Van de indrukwekkende plechtigheid op 31 december 2020 van de opening van de Porta Santa, de heilige deur die alleen in heilige jaren wordt geopend, staat een samenvatting op Youtube. Met deze plechtigheid werd het Heilig Jaar letterlijk geopend. De paus heeft laten weten dat het Heilig jaar vanwege de Coronapandemie tot 31-12-2022 duurt.

Caminoweetjes
Een hele interessante website is die van het Spaanse postbedrijf Correos. Deze website wordt aangeboden in meerdere talen, maar helaas niet in het Nederlands. Hier vindt u informatie die u van nut kan zijn als u op weg kunt op de verschillende camino’s in Spanje. Met o.a. mogelijkheden van bagagevervoer, een overzicht van geopende pelgrimsonderkomens, reserveren van bedden in refugio’s voor de volgende dag en andere nuttige zaken.

Op de website JacobeoX21 staat ook de nodige informatie over met name de culturele activiteiten die rond het Heilig jaar zullen plaatsvinden. 

Mentoren
Ook in deze tijd waarin fysiek contact niet of nauwelijks mogelijk is, zijn onze coördinatoren toch bereikbaar. Onderaan op onze regiopagina staat een contactformulier. Hier kunt u een bericht plaatsen. We zorgen er dan voor dat één van onze mentoren contact met u opneemt. Van deze service wordt met enige regelmaat gebruik gemaakt. Zoekt u naar informatie, aarzel niet.
Onze mentoren helpen u graag.

Pastoor op weg naar Santiago
Dit jaar wilde pastoor Burger van de parochie St. Gerlach in Houthem naar Santiago de Compostela fietsen. Maar door alle Covid-19 beperkingen besloot hij om met zijn eigen Camino Home Project te starten. Wekelijks fietst hij 50 kilometer op een hometrainer voor de kerk in Houthem Sint Gerlach. Elke keer heeft hij een ander fietsmaatje dat eveneens op een hometrainer met hem mee fietst. Op Youtube heeft hij een eigen kanaal waarop hij filmpjes plaatst van zijn fietstochten. “Onderweg” spreekt hij met zijn gast over ervaringen op de camino, geloofszaken en het thema van het evangelie van het betreffende weekend. U kunt Pastoor Burger volgen op de Facebookpagina’s van de Parochie St. Gerlach. Daar kunt u ook meer lezen over het project van de stichting "Kinderen leven geven", een organisatie die zich inzet voor vondelingen en weeskinderen in diverse landen. Pastoor Burger nodigt u uit om hem te sponsoren zodat hij de opbrengst van zijn fietstocht aan deze stichting kan doneren.

Uitschrijven    |    Bekijk in browser