Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob

MEI 2024

Beste Pelgrim, lid van het Genootschap van Sint Jacob,

De maand mei is voor vele pelgrims de maand om op pad te gaan. De lente zorgt ervoor dat bloemen bloeien, bladeren aan de boom komen en het zonnetje haar best doet, kortom dat de wereld er weer vrolijker uit gaat zien. 

Speciaal voor alle pelgrims die in mei starten aan hun pelgrimstocht openen we deze nieuwsbrief met een gedicht. 

In de lente op pelgrimspad,
Door velden groen en zonnig, zo plat,
De bloesems bloeien, de vogels zingen,
De lucht gevuld met geuren, als engelen zingen.

Voetstappen vallen ritmisch neer,
Op wegen oud en vol van leer,
Verbonden met het land en zijn verhaal,
Een reis van binnen, een zoektocht naar zijn doel.

Langs stromen kabbelend en koele bries,
Gedragen door het ritme van de reis,
De pelgrim loopt met hart vol hoop,
In de lentezon, op zijn pelgrimsloop.

Een reis van de ziel, een pad van geloof,
Waar elke stap een gebed behoort,
In de lente van het leven, op weg naar het licht,
De pelgrim reist, zijn bestemming in zicht.

De eerste Helden van Limburg op de "Wall of Fame"

In maart zijn er al pelgrims uit onze regio op pad geweest en aangekomen in Santiago. Na onze oproep om ons een foto te sturen na aankomst op je eindbestemming kwam de eerste reactie van Marjan van Buggenum. Zij heeft met haar dochter Merel de Camino Portuguès gelopen.

Bij haar foto heeft ze nog een korte impressie gevoegd over hun bijzondere moeder-dochter camino.

“Mijn dochter Merel en ik zijn op 16 maart  gestart in Matosinos met het lopen van de Camino Portuguese - kust route. Dit hebben we kunnen doen met prachtig wandelweer en zonneschijn. Bij Pontevedra hebben we de Spiritual genomen en in Vla Nova de Arousa met een boot langs de Translatio naar Padron. Een prachtige route maar helaas ook met veel regen. Wij zijn op Goede Vrijdag 29 maart, klokslag 12.00u in Santiago aangekomen, helaas in de regen. We waren die dag nr. 436 /437 bij het ophalen van ons Compostolaat.

Santiago was vol met Spaanse en Portugese pelgrims/ studenten die deze week - Semana Santa - lopen.
We wilden graag Paaszondag in de kathedraal meemaken om het grote wierookvat - de Tirabeleiros - te kunnen zien. Helaas is dat kapot en weggehaald voor reparatie.
We hebben Goede Vrijdag nog 2 van de Paasprocessies gezien en ondanks de regen de stad goed kunnen verkennen.
We hebben 2 prachtige weken gehad en ondanks een week regen deert dat niet. De ontmoetingen en verhalen maken de Camino zo bijzonder.”

Marjan en Merel bedankt voor jullie bijdrage en geniet nog na van jullie mooie ervaringen. 

Ben jij nu of ga je binnenkort op weg, op de fiets of te voet, of ben je al weer terug van je camino-avontuur. Voor al onze Limburgse pelgrimshelden willen wij een speciale plaats vrijmaken op onze website op onze “Wall of Fame”. 

De eerste foto’s zijn al geplaatst. Wil jij ook jouw aankomst vereeuwigen voor onze regio, stuur dan een foto van jouw aankomst op de eindbestemming van jouw camino. Dit kan naar regio.limburg@santiago.nl Vermeld hierbij je naam, plaats en datum van je einddoel.

Een terugblik op onze geslaagde regiodag van 13 april door Jan Houben: 

“Een prachtige zonnige dag en een bijzonder mooi en afwisselend programma. Belangstellenden uit 2 andere regio’s: Oost-Brabant en Arnhem-Nijmegen, verheugend! En tijdens de afsluitende korte impressies van Mandy, Astrid, Harry en wandelmentor Ger (aan de hand van betekenisvolle foto’s) verhalen die het zeer de moeite waard maken om in volle omvang verteld te worden tijdens een volgende regiodag. Voor de regiocommissie een uitdaging om deze pelgrims daartoe uit te nodigen.

Har Haans vertelt in de eerste voordracht a.d.h.v. een drastisch ingeperkt aantal dia’s over zijn Camino naar Santiago. Het avontuur begonnen in 2021 werd onderbroken door familieomstandigheden maar de draad werd opgepakt in 2023: 2300 km. In de golfbewegingen van de drang op pad te gaan, met de nodige twijfels en vragen vooraf, maar na vele bijzondere  ontmoetingen met groeiend vertrouwen aangekomen. Afgezien, doorgegaan en gelouterd terug in Haelen. Een meeslepend, speels verteld verhaal.

Herman Velvis, landelijk bestuurder van het Nederlands Genootschap St. Jacob gaf een verrassende inkijk in de wereld van “het Botafumeiro” én van de exclusieve situatie om als niet Spanjaard deel te mogen en kunnen nemen in de groep van Tiraboleiros. De mannen die de “Gallische rookwerper” ,het grote wierookvat, in de kathedraal de hoogte in doen slingeren. Het fenomeen van het katrol-systeem hoog in de koepel van de kerk, de bijzonderheden in het geknoopte touwstelsel, de commando’s die gevolgd dienen te worden, de hoogte van de slingerbeweging, het gewicht en snelheid. Hoe het wierookvat tot stilstand wordt gebracht door het “uitbommelen” precies tussen de lengte van het altaar.

Na de opnieuw goed verzorgde lunch wordt het programma voorgezet met 3 films van Leo Baeten met als centrale thema de pelgrimsherberg en hospitaleren. Achtereenvolgend de grote herberg in Roncesvalles, de veel kleinere Nos Repos in Augy-sur-Aubois en als laatste de weg die Huberta en Arno hebben afgelegd als hospitaleros/herbergeigenaren beginnend met de herberg in St. Jean P. du Port aan de voet van de Col de Ibaneto over de Pyreneeën en nu alweer ruim 10 jaar in herberg Le Chemin onder Vézeley. Leo heeft drie mooie en interessante films vertoond die ingeleid werden met het voorlezen van tekst-fragmenten uit een boek geschreven door Luc Mol en uit het “boek voor de pelgrim”, een heruitgave door het Ned. Genootschap van St. Jacob.

Hartelijk dank aan de gastsprekers, aan de vrijwilligers van ‘t Paradies, en voor de cadeautjes die tijdens deze dag werden uitgepakt door aanwezige pelgrims en/of belangstellenden. 

Graag zien we eenieder terug op 19 oktober tijdens de najaars-regiodag. En schroom vooral niet om bekenden, vrienden mee te brengen waarvan u/je weet dat die geïnteresseerd zijn in het pelgrimeren, op weg zijn naar Santiago, of elke andere pelgrimstocht.”

Wat er verder nog op het programma staat.
Reserveer deze data alvast in je agenda.

06-05-2024: Café Saint Jacques in MFC ’t Paradies, Munsterstraat 61 te Roermond, naast de Munsterkerk. Dit is de laatste voor de zomervakantie. Ga je binnenkort beginnen aan je Camino en heb je nog vragen voor onze wandel- en fietsmentoren, je bent van harte welkom. 

25-05-2024: Lentewandeling
Als afsluiting van het eerste halfjaar van 2024 en voor de vakantieperiode organiseren onze wandelmentoren Ria, Henk en Ger nog een mooie wandeling.
Zowel leden als niet leden zijn van harte welkom en deelname is gratis.
Ook hopen de mentoren dat er wandelaars komen die in april en mei hun tocht naar Santiago al hebben volbracht en mooie herinneringen willen delen.
Er wordt gestart om 10.00 u bij het station in Reuver.
De tocht heeft een lengte van ongeveer 13 km. Onderweg wordt een lunch locatie bezocht waar de wandelaars zelf voor een natje en een droogje kunnen zorgen.
De dag wordt afgesloten met een gezellig samenzijn.

Er heeft zich al een mooie groep wandelaars gevormd. Echter hoe meer zielen hoe meer vreugd. Wie volgt er nog !!!!. 

Je kunt je nog opgeven via: regio.limburg@santiago.nl 

02-09-2024:  Café Saint Jacques in MFC ’t Paradies, Munsterstraat 61 te Roermond, naast de Munsterkerk

07-10-2024: Café Saint Jacques in MFC ’t Paradies, Munsterstraat 61 te Roermond, naast de Munsterkerk

19-10-2024: Najaars regiodag
De regiocommissieleden zijn direct na de geslaagde regiodag van 13 april j.l. aan de slag gegaan om een nieuw programma voor de volgende dag te maken. En dat is gelukt. Deze dag zal in het teken staan van mooie herinneringen, muziek en we worden allemaal meegenomen in de wereld van de Spaanse wijnen en tapas. Hebben we al jullie interesse gewekt, noteer dan deze dag alvast in je agenda.
In de nieuwsbrief van begin september zal het programma verder worden toegelicht.

WAAR ZIJN WIJ ALS REGIOCOMMISSIE MEE BEZIG EN WAT ZIJN NOG ONZE AMBITIES.

Veel leden van onze regio zullen zich misschien afvragen wat wij als regiocommissie voor onze leden doen. Bij velen zijn de regio- dagen in voor- en najaar, onze maandelijkse Café Saint Jacques, en de bijeenkomsten van onze wandelmentoren bekend. 

Wij streven erna om al onze leden van Noord tot Zuid Limburg te bereiken. Gezien onze lang gerekte regio is dat vaak lastig en wordt daarom het meest centraal gelegen Roermond gekozen. 

Om hier toch verandering in te brengen starten we in mei met een lentewandeling in Noord Limburg en zal in het najaar een wandeling worden georganiseerd in Zuid Limburg. 
Verder denken we nog over de volgende activiteiten:
- een filmavond rond het thema Camino.
- een bijeenkomst voor fietspelgrims (een groep die steeds verder groeit).
- periodieke wandeltochten of fietstochten gericht op pelgrimeren.
- pelgrimeren voor de jeugd.

Verder is de commissie al een tijd bezig met de organisatie van de Landelijke Regiodag welke zal plaatsvinden op zaterdag 8 november 2025.
Op deze dag verwachten wij ongeveer 600 pelgrims die een dagprogramma aangeboden krijgen. 

Om dit allemaal te kunnen realiseren hebben wij extra handjes nodig.
Heb jij nog wat tijd over om ons hierbij te helpen? Dit kan zijn voor een langere tijd maar kan ook zijn voor een specifieke activiteit. Ideeën voor activiteiten zijn van harte welkom.
Bovendien wil je eerst kennismaken met onze commissieleden, geef dit dan door via onze site: regio.limburg@santiago.nl
Wij nemen dan contact met je op om je uit te nodigen voor een gesprek.  

Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob

Regelmatig komen er verzoeken binnen van onze leden of wij hun gegevens willen aanpassen in de ledenadministratie. Helaas mogen wij dat, om privacy redenen, niet doen en dient ieder lid dat zelf te doen op onderstaande manier.

Ledensecretariaat

Het ledensecretariaat  van het genootschap blijft graag op de hoogte van veranderingen van woonadres, telefoonnummer en e-mailadres. Dit is aan te passen door in te loggen op de website van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob:

Klik op het woord inloggen linksboven in de pagina van de website. 
• Vul uw gebruikersnaam (= meestal gelijk aan uw e-mailadres) + wachtwoord in
• Klik op Inloggen
• Klik op de tekst 'mijn account'.
Je ziet nu de profielinformatie.
• Klik op profiel bewerken.
• Wijzig de gegevens die gewijzigd moeten worden.
• Scrol naar beneden.
• Klik op Profiel bijwerken.
• Voor het wijzigen van e-mailadres en/of wachtwoord: klik op email en wachtwoord bewerken.
volg de aanwijzingen op het scherm.

Wijzigingen kunnen ook per email worden doorgegeven aan de ledenadministratie:  ledenadministratie@santiago.nl

 

Lees meer over onze regio
Uitschrijven    |    Bekijk in browser