Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob

APRIL 2024

Beste pelgrim, lid van het Genootschap van Sint Jacob,

In deze nieuwsbrief besteden we aandacht aan de vertrekkende pelgrim op weg naar …. 
En willen we nogmaals de aandacht vestigen op de regio dag van 13 april a.s.

Maar eerst…….

Terugblik op de Pelgrimsmis door Cor Deckers.

“Op 17 maart j.l. was de landelijke pelgrimsmis in de kathedraal van Roermond. Voor mij was het de 4e keer dat ik deze mis heb bijgewoond. Na maanden van voorbereiding is dit toch een moment voor de volgende stap op weg naar de camino. Bij binnenkomst werd ik ontvangen door de leden van de Broederschap van de Heilig Jacobus de Meerdere in hun bijzondere kledij. 
Op een briefje mocht ik mijn naam en woonplaats vermelden. De bedoeling hiervan was dat je aan het einde van de viering naar voren werd geroepen voor de pelgrimszegen. Bij het verder naar binnenlopen van de kathedraal zag ik dat het al behoorlijk druk was. Ik vond nog een plaats bij enkele bekende pelgrims; als pelgrimsfamilie blijf je elkaar toch steeds opzoeken. Eenmaal op mijn plaats zag ik een mevrouw naar mij zwaaien. Helaas kon ik haar op dat moment niet herkennen uit mijn camino verleden. Zelfs een wandelmentor die voor mij zat kon mij ook niet verder helpen.
Ondertussen werd het groepje pelgrims in de banken om mij heen steeds groter. De dames achter mij hadden zelfs hun rugzak meegenomen. Schitterend toch om naar voren te gaan voor de zegen met je rugzak op. 
De mooie mis werd opgeluisterd door het Roermonds Mannenkoor met toepasselijke (camino)muziek. 

Aan de einde van de viering werden ruim 50 pelgrims naar voren geroepen voor de pelgrimszegen. Deze gaan dus allemaal dit jaar nog vertrekken. 
Mijn naam werd bijna aan het einde van de lange lijst opgenoemd. Zodoende kon ik horen waar zij vandaan kwamen o.a. Den Bosch, Groningen en Den Haag. 

Het duurde nog tot na de zegen voordat het raadsel van de zwaaiende pelgrim werd opgelost. Zij kwam naar me toe en na het noemen van haar naam viel bij mij pas het kwartje !
Wat iemand in 5 jaar toch kan veranderen. We hebben elkaar in 2019  diverse keren getroffen bij de voorbereidingen van onze eerste camino, zij de Portugues en ik de Frances.
Het was een mooi weerzien waarna vele mooie herinneringen weer naar boven kwamen. 
Zo zie je maar eens een pelgrim, altijd een pelgrim. 

Na ontvangst van de zegen mochten we ook nog de armreliek van Heilige Jacobus aanraken.
Ook dit is een fijne terugkerende ervaring die bij deze viering hoort.
Nadat iedereen zijn zegen ontvangen had en de reliek had aangeraakt gingen we naar een horecagelegenheid waar we koffie en vlaai aangeboden kregen.
Na dit gezellige samenzijn, met vele verhalen, ging ik voldaan naar huis met de gedachte deze traditie mag niet verloren gaan. 
Helaas moet ik nog wachten tot 9 september voordat ik aan mijn 5e camino kan beginnen”.  

Onze Limburgse Pelgrimshelden op pad…..en dan ?

Voor veel pelgrims is april de maand om te vertrekken, op de fiets of te voet. Voor een korte periode of voor maanden. Alleen of met een partner. Iedere pelgrim beleeft het op zijn eigen manier. Voor degene die de eerste keer gaat komt vaak een lang gekoesterde droom uit en voor de ervaren pelgrims is het vaak zaak om het camino virus actief te houden.

Voor al deze Limburgse pelgrimshelden willen wij een speciale plaats vrijmaken op onze website.

Een Wall of Fame.

Daarom roepen wij alle pelgrims op om op hun eindbestemming een foto te maken en deze naar ons op te sturen. Dit kan naar regio.limburg@santiago.nl
Vermeld hierbij naam, plaats en datum van je einddoel.

WIE IS DE EERSTE !!!!!!!!!!!!

Mocht jij ook iets willen delen in onze nieuwsbrief over pelgrimeren in het algemeen of over jouw ervaring op je camino, stuur ons dan je reactie naar ons email adres.  

Wat er verder nog op het programma staat.
Reserveer deze data alvast in je agenda.

08-04-2024: Café Saint Jacques in MFC ’t Paradies, Munsterstraat 61 te Roermond, naast de Munsterkerk. LET OP: in verband met Pasen is dit de 2e maandag van de maand. 

13-04-2024: Voorjaars regiodag in MFC ’t Paradies.
Voor informatie en programma zie hieronder.

06-05-2024: Café Saint Jacques in MFC ’t Paradies, Munsterstraat 61 te Roermond, naast de Munsterkerk. Dit is de laatste voor de zomervakantie. 

25-05-2024 : Lentewandeling
Als afsluiting van het eerste halfjaar van 2024 en voor de vakantieperiode organiseren onze wandelmentoren Ria, Henk en Ger nog een mooie wandeling.
Zowel leden als niet leden zijn van harte welkom en deelname is gratis.
Ook hopen de mentoren dat er wandelaars komen die in april en mei hun tocht naar Santiago al hebben volbracht en mooie herinneringen willen delen.
Er wordt gestart om 10.00 u bij het station in Reuver.
De tocht heeft een lengte van ongeveer 13 km. Onderweg wordt een lunch locatie bezocht waar de wandelaars zelf voor een natje en een droogje kunnen zorgen.
De dag wordt afgesloten met een gezellig samenzijn.
Men kan zich opgeven via: regio.limburg@santiago.nl 

DE REGIO DAG

Voor degene die in de vorige nieuwsbrief de informatie voor deze dag hebben gemist, nogmaals een reminder.

Aanmelden en locatie Regiodag

Aanmelden voor deze regiodag, incl. lunch, kan door € 15 euro over te maken op  rekeningnummer NL27RABO0171795008 t.n.v. Nederlands Genootschap St. Jacob Regio Limburg.

Als u de voorkeur geeft aan een vegetarische lunch, geef dit dan tevens aan bij de overschrijving. Als u geen gebruik wil maken van de lunch maak dan € 5 euro over op bovenstaande rekeningnummer.

De regiodag vindt plaats in het MFC ’t Paradies, Munsterstraat 61 in Roermond. Naast de Munsterkerk.

Aanmelden is mogelijk tot 7 april.

MFC ’t Paradies ligt op loopafstand van het NS-station. Komt u toch met de auto dan zijn er voldoende parkeermogelijkheden in de buurt. O.a. bij het Designer Outlet en de parkeergarage achter het NS-station of bij Theaterhotel de Oranjerie. 

Voor de PELGRIMSPARADE in het programma hebben Ger, Noud, Jos en Harry foto’s naar ons gestuurd. Helaas laten de dames tot op heden verstek gaan. Volgens de statistieken lopen op de camino’s voor het merendeel dames.
DAMES PELGRIMS JULLIE HEBBEN TOCH OOK WEL IETS TE VERTELLEN OF MEEGEMAAKT TIJDENS JULLIE CAMINO ?

Jullie kunnen je foto’s nog sturen naar regio.limburg@santiago.nl     

Het programma voor deze Regiodag
09.30 u:  Inloop met koffie/thee en schelpcake
10.00 u:  Welkom en inleiding
10.15 u:  Lezing door Har Haans over zijn Camino in 2021 en 2023

Onze eerste gast van deze Regiodag is Har Haans uit Haelen. Na een druk werkzaam leven als zelfstandig ondernemer en later o.a. als kok is Har inmiddels gepensioneerd. 
Hierdoor kreeg hij de tijd en de vrijheid om een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan.
Zijn avontuur begon in 2021, maar toen moest hij zijn tocht even voorbij Luik vanwege familieomstandigheden noodgedwongen eerder afbreken. In 2023 pakte hij de draad weer op en heeft hij zijn 2.300 km toch naar Santiago de Compostella voltooid.
Tijdens zijn lezing neemt deze verteller ons mee en schetst hij vooral een beeld van wat deze tocht met hem gedaan heeft. Van de drang om te gaan, de twijfel vooraf tot een steeds groeiend vertrouwen dat het wel goed zal komen.  Hij vertelt over bijzondere momenten en ontmoetingen, over afzien en doorgaan. En uiteindelijk ook hoe moeilijk het soms kan zijn om eenmaal thuisgekomen je draai weer te vinden in de huidige maatschappij.
Wij denken voor velen een herkenbaar verhaal en voor anderen wellicht een bron van inspiratie om ook op pad te gaan.

11.15-12.15 u: Lezing door Herman Velvis hoe hij met andere  Tiraboleiros de Botafumeiro in de kathedraal van Santiago de Compostela in beweging krijgt. 

Iedere pelgrim die na het voltooien van zijn camino naar de H. mis in de kathedraal van Santiago gaat wil het grote 80 kilo wegende wierookvat door het dwarsschip zien zwieren.  Over de werkwijze van de Tiraboleiros, de mannen die de 1,60 meter hoge “Gallische rookwerper” omhoog trekken en voortbewegen, verzorgt landelijk bestuurslid van het Genootschap van Sint Jacob,  Herman Velvis een lezing.
Herman laat met fotomateriaal zien en vertelt o.a. over de bijzondere knopen in de touwen, de kleding die de mannen dragen, hoe je als buitenlander/niet Spanjaard toch in aanmerking komt voor deze taak of activiteit, de snelheid die bereikt wordt, de hoogte van de slingerbeweging. Laat u verrassen en kom met vragen!

12.15-13.30 u:   Lunch.
13:30-15.00 u:  Leo Baeten presenteert 3 films over albergues die gerund worden door Nederlanders.

Langs de Weg van Vézelay (Via Limovicensis) liggen enkele pelgrimsherbergen die worden gerund door Nederlanders. Over een drietal daarvan wordt een film van Leo Baeten vertoond. Er is nog een vierde herberg die in dit rijtje past, Le Coeur du Chemin, maar die was (nog?) niet het onderwerp voor een film.

De film “De Albergue” werd gemaakt op verzoek van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob en laat een dag zien in de herberg van Roncesvalles. De herberg is gevestigd in het voormalige complex van het klooster, la Colegiata. De kloostergemeenschap heeft de opvang van pelgrims uit handen gegeven aan het Nederlands Genootschap van Sint Jacob, dat zorg draagt voor de werving, opleiding en begeleiding van hospitaleros. In het pelgrimsseizoen zijn elkaar aflossende teams voor een periode van twee weken verantwoordelijk voor de gang van zaken. 

Ten zuiden van Nevers, in Augy-sur-Aubois, ligt de herberg Nos Repos van René en Hanny Heinrichs. René wilde na zijn pelgrimstocht iets voor pelgrims gaan doen. Na zijn pensionering kocht hij een huis dat hij liet verbouwen tot pelgrimsherberg. Evenals de herberg in Roncesvalles wordt ook deze herberg in belangrijke mate door vrijwilligers gerund. De film “Nos Repos” geef een impressie van deze herberg.

Huberta Wiertsema en Arno Cuppen zijn geen onbekenden in het wereldje van de pelgrims naar Santiago. In 2023 hebben zij met een voordracht bijgedragen aan een bijzondere regiodag in Roermond.
Van 2003 tot 2013 hadden zij de herberg L’Esprit du Chemin in het aan de voet van de Pyreneeën gelegen Saint Jean Pied du Port. Vanaf 2013 ontvangen zij pelgrims in een herberg met dezelfde naam. De nieuwe herberg ligt in Le Chemin, 25 km. ten zuiden van Vézelay. De film “Voetsporen” schetst het leven van Huberta en Arno. Zij vertellen over de mooie maar ook minder mooie kanten van hun leven als hospitaleros. 

Leo Baeten staat vanaf 1968 achter de filmcamera en heeft meerdere (inter)nationale prijzen verworven. Naast filmer is Leo ook pelgrim. Hij was meerdere keren te voet en op de fiets onderweg naar Santiago en Rome en werkte vele jaren als hospitalero in Roncesvalles. Leo maakte een tiental films over pelgrimeren. 

Aan de film “Voetsporen” werd op het NOVA Filmgala de hoogste prijs in de categorie non-fictie toegekend. 

15.00 - 16.00 u: Na een korte pauze volgt er een pelgrimsparade die o.a. ingevuld wordt door de aanwezige pelgrims. Aan de hand van door de aanwezige ingezonden foto’s kan iedereen zijn verhaal of mededeling doen over zijn of haar ervaring of beleving op de camino.
16.00 u: Nazit tijdens een café Saint Jacques.

 

Uitgebreidere informatie over al onze activiteiten kan men vinden op onze regiosite van het Genootschap van Sint Jacob (zie hiervoor beneden de knop: "lees meer over onze regio") en in onze nieuwsbrieven.

Alle vertrekkende pelgrims wensen wij als regiocommissie
BUEN CAMINO !

De volgende nieuwsbrief verschijnt in mei a.s.

Lees meer over onze regio
Uitschrijven    |    Bekijk in browser