Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob

MAART 2024

Beste pelgrim, lid van het Genootschap van Sint Jacob, 

Deze nieuwsbrief, inclusief uitnodiging/programma, staat voornamelijk in het teken van onze regiodag op zaterdag 13 april a.s. in MFC ’t Paradies in Roermond. U bent van harte welkom op deze dag waarop vele facetten van het pelgrimeren aan bod komen en waar u ook uw eigen verhaal kunt vertellen.

Het programma van deze regiodag
09.30 u.  Inloop met koffie/thee en schelpcake
10.00 u.  Welkom en inleiding
10.15 u.  Lezing door Har Haans over zijn Camino in 2021 en 2023

Onze eerste gast van deze regiodag is Har Haans uit Haelen. Na een druk werkzaam leven als zelfstandig ondernemer en later o.a. als kok is Har inmiddels gepensioneerd.
Hierdoor kreeg hij de tijd en de vrijheid om een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan.
Zijn avontuur begon in 2021, maar toen moest hij zijn tocht even voorbij Luik vanwege familieomstandigheden noodgedwongen eerder afbreken. In 2023 pakte hij de draad weer op en heeft hij zijn 2.300 km toch naar Santiago de Compostella voltooid.
Tijdens zijn lezing neemt deze verteller ons mee en schetst hij vooral een beeld van wat deze tocht met hem gedaan heeft. Van de drang om te gaan, de twijfel vooraf tot een steeds groeiend vertrouwen dat het wel goed zal komen.  Hij vertelt over bijzondere momenten en ontmoetingen, over afzien en doorgaan. En uiteindelijk ook hoe moeilijk het soms kan zijn om eenmaal thuisgekomen je draai weer te vinden in de huidige maatschappij.

Wij denken voor velen een herkenbaar verhaal en voor anderen wellicht een bron van inspiratie om ook op pad te gaan.

11.15-12.15 u. Lezing door Herman Velvis hoe hij met andere  Tiraboleiros de Botafumeiro in de kathedraal van Santiago de Compostela in beweging krijgt. 

Iedere pelgrim die na het voltooien van zijn camino naar de H. Mis in de kathedraal van Santiago gaat wil het grote 80 kilo wegende wierookvat door het dwarsschip zien zwieren.
Over de werkwijze van de Tiraboleiros, de mannen die de 1,60 meter hoge “Gallische rookwerper” omhoog trekken en voortbewegen, verzorgt landelijk bestuurslid van het Genootschap van Sint Jacob,  Herman Velvis een lezing.  Herman laat met fotomateriaal zien en vertelt o.a. over de bijzondere knopen in de touwen, de kleding die de mannen dragen, hoe je als buitenlander/niet Spanjaard toch in aanmerking komt voor deze taak of activiteit, de snelheid die bereikt wordt, de hoogte van de slingerbeweging. Laat u verrassen en kom met vragen !

12.15-13.30 u.  Lunch.
13:30-15.00 u.  Leo Baeten presenteert 3 films over albergues die gerund worden door Nederlanders.

Langs de Weg van Vézelay (Via Limovicensis) liggen enkele pelgrimsherbergen die worden gerund door Nederlanders. Over een drietal daarvan wordt een film van Leo Baeten vertoond. Er is nog een vierde herberg die in dit rijtje past, Le Coeur du Chemin, maar die was (nog?) niet het onderwerp voor een film.

De film “De Albergue” werd gemaakt op verzoek van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob en laat een dag zien in de herberg van Roncesvalles. De herberg is gevestigd in het voormalige complex van het klooster, la Colegiata. De kloostergemeenschap heeft de opvang van pelgrims uit handen gegeven aan het Nederlands Genootschap van Sint Jacob, dat zorg draagt voor de werving, opleiding en begeleiding van hospitaleros. In het pelgrimsseizoen zijn elkaar aflossende teams voor een periode van twee weken verantwoordelijk voor de gang van zaken.

Ten zuiden van Nevers, in Augy-sur-Aubois, ligt de herberg Nos Repos van René en Hanny Heinrichs. René wilde na zijn pelgrimstocht iets voor pelgrims gaan doen. Na zijn pensionering kocht hij een huis dat hij liet verbouwen tot pelgrimsherberg. Evenals de herberg in Roncesvalles wordt ook deze herberg in belangrijke mate door vrijwilligers gerund. De film “Nos Repos” geef een impressie van deze herberg.

Huberta Wiertsema en Arno Cuppen zijn geen onbekenden in het wereldje van de pelgrims naar Santiago. In 2023 hebben zij met een voordracht bijgedragen aan een bijzondere regiodag in Roermond. 
Van 2003 tot 2013 hadden zij de herberg L’Esprit du Chemin in het aan de voet van de Pyreneeën gelegen Saint Jean Pied du Port. Vanaf 2013 ontvangen zij pelgrims in een herberg met dezelfde naam. De nieuwe herberg ligt in Le Chemin, 25 km ten zuiden van Vézelay. De film “Voetsporen” schetst het leven van Huberta en Arno. Zij vertellen over de mooie maar ook minder mooie kanten van hun leven als hospitaleros. 

Leo Baeten staat vanaf 1968 achter de filmcamera en heeft meerdere (inter)nationale prijzen verworven. Naast filmer is Leo ook pelgrim. Hij was meerdere keren te voet en op de fiets onderweg naar Santiago en Rome en werkte vele jaren als hospitalero in Roncesvalles. Leo maakte een tiental films over pelgrimeren. 

Aan de film “Voetsporen” werd op het NOVA Filmgala de hoogste prijs in de categorie non-fictie toegekend. 

15.00 - 16.00 u.   Na een korte pauze volgt er een pelgrimsparade die o.a. ingevuld wordt door de aanwezige pelgrims. Aan de hand van door hun ingezonden foto’s kan iedereen zijn verhaal of mededeling doen over zijn of haar ervaring of beleving op de camino.

De eerste foto's zijn binnen. Wie volgt !
Deze kun je sturen naar:regio.limburg@santiago.nl 

16.00 u. Nazit tijdens een café Saint Jacques.

Aanmelden en locatie regiodag

Aanmelden voor deze regiodag, incl. lunch, kan door € 15 euro over te maken op  rekeningnummer NL27RABO0171795008 t.n.v. Nederlands Genootschap St. Jacob Regio Limburg. 

Als u de voorkeur geeft aan een vegetarische lunch, geef dit dan tevens aan bij de overschrijving.
Als u geen gebruik wil maken van de lunch maak dan € 5 euro over op bovenstaande rekeningnummer.

De regiodag vindt plaats in het MFC ’t Paradies, Munsterstraat 61 in Roermond. Naast de Munsterkerk.                                                              

Aanmelden is mogelijk tot 7 april.

MFC ’t Paradies ligt op loopafstand van het NS-station. Komt u toch met de auto dan zijn er voldoende parkeermogelijkheden in de buurt. O.a. bij het Designer Outlet en de parkeergarage achter het NS-station of bij Theaterhotel de Oranjerie.  

 

Wilma Walenberg vertelt over haar deelname aan een zeer geslaagde oefenwandeltocht van 24 februari j.l.  

“Venlo, zaterdagavond 24 februari, 17.30 uur 

Ik schat zo in dat ik, net zoals nu, over 6 weken ook achter een lekker biertje zit maar dan in de buurt van Porto. 6 April om deze tijd heb ik de vlucht van vliegveld Düsseldorf Weeze naar Porto achter de rug en heb ik misschien al wat kilometertjes van de Camino Portugues achter de rug.

Vandaag heeft de Limburgse afdeling van het genootschap van Sint Jacob een oefenwandeling georganiseerd onder de bezielende leiding van Ria, Henk en Ger. 45 Deelnemers zijn op deze uitnodiging ingegaan. De uitnodiging hield in dat we, wie dat wilde, met bepakking meededen om te ervaren of we wel lekker liepen met onze rugzakken. Al weken ben ik bezig geweest de inhoud van mijn rugzak te optimaliseren. Tips heb ik gehaald uit de Jacobsstaf, en ik heb heel veel filmpjes van een divers pluimage aan caminogangers op YouTube bekeken. Dan zou het wel snor moeten zitten.

Een dergelijke diversiteit trof ik vanochtend ook aan op het Raadhuisplein in Munstergeleen. Oude rotten in het caminolopen maar ook echte beginners, zoals ik, stonden te trappelen om te gaan wandelen. Met een vriendelijke zonnetje dat door de wolken kwam, startten we rond 10 uur. Het doel om elkaar te inspireren, heeft de wandeling ruimschoots ingevuld. Was ik al enthousiast over het avontuur wat ik over 6 weken aanga, vandaag heeft daar een extra dimensie aan toegevoegd.

Gedurende de wandeling heb ik een aantal medewandelaars gesproken maar heb ik ook momenten gehad dat ik even alleen en in mezelf genoot van wat er om me heen gebeurde. Het was leuk en inspirerend mensen te spreken die al een aantal camino’s achter de rug hadden en hun ervaringen deelden. Ook nieuwelingen op het caminopad hadden zo hun overdenkingen en het was fijn om met elkaar te bespreken waar je zoal aan dacht.

Voor mij was de kers op de taart de eerste stempel die pater Martin in de kapel van pater Karel in mijn credential zette. De zegening in de kapel was heel sfeervol en voegde een extra dimensie toe aan de dag. Op naar de tweede stempel maar dan op 6 april in de kathedraal van Porto!

Lieve medewandelaars, ik wens jullie allen een buen camino en Ria, Henk en Ger, hartelijk dank dat jullie mij de kans hebben gegeven kennis te maken met medepelgrims!

Wilma Walenberg”

 

Wat er verder nog op het programma staat
Reserveer deze data alvast in je agenda.

17-03-2024: Landelijke Pelgrimsmis in de kathedraal van Roermond. Aanvang van de dienst is 11.30 uur.  Aanmelden is niet nodig.
Na afloop wordt iedereen uitgenodigd voor een gezellig samenzijn met koffie en Limburgse vlaai.

08-04-2024: Café Saint Jacques in MFC ’t Paradies, Munsterstraat 61 te Roermond, naast de Munsterkerk. LET OP: in verband met Pasen is dit de 2e maandag van de maand. 

13-04-2024: Voorjaars regiodag in MFC ’t Paradies.
Voor informatie en programma zie hierboven.

06-05-2024: Café Saint Jacques in MFC ’t Paradies, Munsterstraat 61 te Roermond, naast de Munsterkerk. Dit is de laatste voor de zomervakantie. 

25-05-2024: Lentewandeling.
Als afsluiting van het eerste halfjaar van 2024 en voor de vakantieperiode organiseren onze wandelmentoren Ria, Henk en Ger nog een mooie wandeling.
Zowel leden als niet leden zijn van harte welkom en deelname is gratis.

Ook hopen de mentoren dat er wandelaars komen die in april en mei hun tocht naar Santiago al hebben volbracht en mooie herinneringen willen delen.

Er wordt gestart om 10.00 u bij het station in Reuver.

De tocht heeft een lengte van ongeveer 13 km. Onderweg wordt een lunch locatie bezocht waar de wandelaars zelf voor een natje en een droogje kunnen zorgen.
De dag wordt afgesloten met een gezellig samenzijn.
Je kunt je opgeven via: regio.limburg@santiago.nl 

 

Uitgebreidere informatie over al onze activiteiten kan men vinden op onze regiosite van het Genootschap van Sint Jacob (zie hiervoor beneden de knop: "lees meer over onze regio") en in onze nieuwsbrieven.

Mocht jij ook iets willen delen in onze nieuwsbrief over pelgrimeren in het algemeen of over jouw ervaring op je camino. Stuur dan je reactie naar: regio.limburg@santiago.nl   

De volgende nieuwsbrief komt begin april uit. 

Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob

Ledensecretariaat

Het ledensecretariaat  van het genootschap blijft graag op de hoogte van veranderingen van woonadres, telefoonnummer en e-mailadres. Dit is aan te passen door in te loggen op de website van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob:

Klik op het woord inloggen linksboven in de pagina van de website. 
• Vul uw gebruikersnaam (= meestal gelijk aan uw e-mailadres) + wachtwoord in
• Klik op Inloggen.
• Klik op de tekst 'mijn account'.
Je ziet nu de profielinformatie.
• Klik op profiel bewerken.
• Wijzig de gegevens die gewijzigd moeten worden.
• Scrol naar beneden.
• Klik op Profiel bijwerken.
• Voor het wijzigen van e-mailadres en/of wachtwoord: klik op email en wachtwoord bewerken.

volg de aanwijzingen op het scherm.

Wijzigingen kunnen ook per email worden doorgegeven aan de ledenadministratie:  ledenadministratie@santiago.nl

Lees meer over onze regio
Uitschrijven    |    Bekijk in browser