Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob

JANUARI 2024

Beste pelgrim, lid van het Genootschap van Sint Jacob,

Inmiddels is het nieuwe jaar al weer enkele weken oud. De voorbije maanden worden voor veel pelgrims gebruikt om hun camino plannen weer op te pakken of om deze verder te concretiseren. Voor sommigen is het de eerste keer en anderen die bevangen zijn door het caminovirus gaan weer een vervolgstap zetten. Eerst zal er een beslissing genomen moeten worden wanneer je op pad gaat, wordt het in het voorjaar of toch in het najaar. Vertrek ik vanuit thuis of vanaf een locatie elders. Hoe kom ik daar? Wat moet ik meenemen? Hoe is het geregeld met de slaapplaatsen? Deze en nog veel meer vragen zullen bij elke pelgrim opkomen. 

Op de site van het Genootschap van Sint Jacob en vele andere internetsites is veel informatie te vinden. 

Wil je toch liever van gedachten wisselen met ervaren pelgrims dan is dat ook bij de regio Limburg mogelijk. De wandel- en fietsmentoren Ria, Henk, Ger, Twan, Sjef en Jan helpen je graag op weg en kunnen je met raad en daad bijstaan om vrijwel alle vragen te beantwoorden die je bezig houden. 

Iedere eerste maandag van de maand, met uitzondering van de zomermaanden, wordt er een Café Saint Jacques gehouden in Roermond. Je bent van harte welkom vanaf 19.30 u tot 22.00 u. Je kunt er fotoboeken, routes en gidsen van verschillende camino’s inzien. 
Bij het naar huis gaan kun je zelfs je Sint Jacobusschelp meekrijgen.

Deze avonden worden door veel nieuwe en ervaren pelgrims als zeer gezellig en waardevol ervaren. Hier krijg je al het pelgrimsgevoel als je dat al niet had. 
Deze avonden zijn gratis te bezoeken, drankjes zijn echter voor eigen rekening.

LET OP : NIEUWE LOCATIE CAFE SAINT JACQUES

Maandag 5 februari is het eerstvolgende café Saint Jacques. Vanaf deze datum is iedereen voortaan van harte welkom in het MFC ’t PARADIES, Munsterstraat 61 in Roermond. (naast de Munsterkerk)
MFC 't Paradies is op loopafstand vanaf het NS Station bereikbaar. Kom je met de auto dan kun je parkeren in de parkeergarage bij Theaterhotel de Oranjerie of achter het station in parkeergarage Stationspark.

Huiskamerbijeenkomsten

Op zaterdag 20 en 27 januari worden er door de wandelmentoren huiskamerbijeenkomsten gehouden bij hen thuis. Bij het verschijnen van deze nieuwsbrief is de eerste succesvolle middag al weer achter de rug bij Ria en Henk in Munstergeleen. De tweede in Reuver bij Ger is inmiddels al volgeboekt. 
In een volgende nieuwsbrief zullen onze mentoren vertellen over de bevindingen van deze dagen.

Oefenwandeltocht

Voor zaterdag 24 februari a.s. nodigen de wandelmentoren Ria, Henk en Ger nieuwe en ervaren pelgrims uit voor een oefenwandeltocht met volle bepakking (niet verplicht). Voor veel pelgrims een nieuwe ervaring en voor ervaren pelgrims weer even wennen aan het huisje op je rug.
De wandeling heeft een lengte van ongeveer 13 km. 
Dit jaar start deze dag in Munstergeleen om 10.00 u. Halverwege is er een pauze in Sweikhuizen/Geleen. Hier kan men genieten van een lekker kopje koffie en de hongerige pelgrims kunnen hier gebruik maken van een lunch. Omstreeks 15.00 worden de wandelaars verwacht in de Pater Karel Kapel in Munstergeleen. Deze dag zal omstreeks 15.30 u worden afgesloten met een gezellige nazit in een plaatselijke horecagelegenheid.
De wandeling gaat onder alle weersomstandigheden door! 
Deelname is gratis.
Aanmelden kan door een mail te sturen naar: feijententije@gmail.com
Voor vragen kun je ook bellen naar Ria (06 20328717)

Om alvast te noteren in de agenda:
- 17 maart 2024: Landelijke Pelgrimsmis in de Kathedraal in Roermond
- 13 april 2024  : Voorjaarsregiodag in MFC ’t Paradies in Roermond

Uitgebreidere informatie over al onze activiteiten kan men vinden op onze regiosite van het Genootschap van Sint Jacob (zie hiervoor beneden de knop: "lees meer over onze regio") en in de volgende nieuwsbrief. 

Oproep voor de Regiodag

Tijdens onze regiodag van 13 april a.s. willen we ook onze leden de ruimte geven om iets te vertellen over hun caminobeleving. Degenen die hieraan willen meewerken vragen wij om 2 foto’s van een mooi, emotioneel, of bijzonder moment, dat symbool staat voor jullie pelgrimservaring, naar ons op te sturen. Deze foto’s worden op een groot scherm getoond, waarna eenieder in het kort zijn verhaal mag vertellen. 
Wij zijn ervan overtuigd dat hiermee voor iedereen weer zijn of haar camino tot leven komt. 
Foto’s versturen naar ons mailadres: regio.limburg@santiago.nl 
De uiterste datum voor inzending hiervoor is 1 maart a.s  

Alvast bedankt voor jullie inzet. 

Onze en jullie uitdagingen

Per 1 januari j.l. telde onze regio 1019 leden. Hiermee behoren wij tot een van de grootste regio’s van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Vermeldingswaard hierbij is dat het oudste lid geboren is in 1930 !!! en sinds 1989 lid is. 

Wij willen al onze leden meer gaan betrekken bij al wat er speelt rondom pelgrimeren door iedereen de ruimte te geven voor eigen inbreng in onze nieuwsbrieven en op onze website en tijdens onze regiodagen.
Dus hebben jullie ideeën, suggesties of toevoegingen of wil je iets anders delen, geef het dan door via onze website: regio.limburg@santiago.nl  

Verder willen wij de nieuwe fietsmentoren Sjef Heijkers en Twan Janssen welkom heten binnen onze werkgroep. Zij zullen de groeiende groep fietsers die naar Santiago gaan ondersteunen. 

Onze volgende nieuwsbrief verschijnt in februari met daarin het definitieve programma van onze regiodag. 

Vriendelijke groet, regiocommissie Limburg, Genootschap Sint Jacob. 

Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob

Ledensecretariaat

Het ledensecretariaat  van het genootschap blijft graag op de hoogte van veranderingen van woonadres, telefoonnummer en e-mailadres. Dit is aan te passen door in te loggen op de website van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob:

Klik op het woord inloggen linksboven in de pagina van de website. 
• Vul uw gebruikersnaam (= meestal gelijk aan uw e-mailadres) + wachtwoord in
• Klik op Inloggen.
• Klik op de tekst 'mijn account'.
Je ziet nu de profielinformatie.
• Klik op profiel bewerken.
• Wijzig de gegevens die gewijzigd moeten worden.
• Scrol naar beneden.
• Klik op Profiel bijwerken.
• Voor het wijzigen van e-mailadres en/of wachtwoord: klik op email en wachtwoord bewerken.
volg de aanwijzingen op het scherm.

Wijzigingen kunnen ook per email worden doorgegeven aan de ledenadministratie:  ledenadministratie@santiago.nl

Lees meer over onze regio
Uitschrijven    |    Bekijk in browser