Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob

Regio Zuidoost Brabant, 2023-12

Beste mensen, leden van de regio Zuidoost-Brabant

Beste {naam},

Het einde van het jaar 2023 nadert, de kerstdagen staan weer voor de deur. Een jaar met veel geweld, oorlogen, vluchtelingen, hongersnoden, klimaat en politieke verwikkelingen trok aan ons voorbij, dat alles heeft de nodige impact gehad op ons dagelijks leven. En ondanks alle inspanningen van regeringen en alle andere instanties en deskundigen is de situatie in onze wereld nog steeds niet zodanig dat we het jaar mondiaal gezien met een tevreden gevoel kunnen afsluiten.

In ons kleiner leefwereldje spelen andere dingen, dichter bij huis, ze raken veelal meer. Een aantal van ons is onderweg geweest naar Santiago of andere pelgrimsoorden, om alleen te zijn en stil te staan bij wat er in ons leven geschiedt, om mensen te ontmoeten, om verhalen te horen en te beleven wat die ogenschijnlijke andere wereld zoal te bieden heeft. Anderen hebben nauwelijks nog tochten ondernomen en zijn op hun manier actief gebleven binnen de regio en het Genootschap.

Het jaar 2023

De maandelijkse cafés St. Jacques brachten zeker voor de nieuwkomers die aan hun tocht wilden beginnen een mooie bron van informatie en inspiratie. Voormalige pelgrims vertelden vol enthousiasme over hun belevenissen, de aanpak en wetenswaardigheden.

Wij hebben als Regiocommissie weer de Voorjaarsbijeenkomst 2023 en de Najaarsbijeen-komst 2023 van onze regio kunnen organiseren nadat eerder het Coronavirus dat in de weg stond.

Voor een aantal basisscholen en middelbare scholen in onze regio is het Pelgrimeren voor de Jeugd weer met succes verzorgd.

De Wandelgroep heeft op gezette tijden een wandeling met koffie georganiseerd en voorziet daarmee in een behoefte om met medepelgrims weer even lokaal op pad te zijn.

 

Plannen voor 2024

Wij moeten constateren dat de opvattingen rondom het pelgrimeren en het op weg gaan naar Santiago aan het veranderen zijn. De hedendaagse pelgrim heeft er een andere invulling bij gevonden, meer eigentijds en passend bij de zienswijzen van de veelal jeugdige pelgrim. Als regiocommissie zullen we ons moeten bezinnen hoe we daar zo gepast mogelijk op in kunnen spelen. Hier ligt ook een duidelijke uitdaging voor het inrichten van onze regionale activiteiten.

Daarnaast kijken we ook naar kansen om de jeugdige pelgrims meer te betrekken bij de activiteiten en hen de ruimte te bieden meer hedendaagse facetten van het pelgrimeren uit te werken en presenteren.

Het jaar 2024 zien wij als een jubileumjaar vanwege ons 25-jarig bestaan als Regiocommissie. Dat zullen we niet ongemerkt voorbij laten gaan!

Achter de schermen gaan we door met de voorbereidingen van onderdelen van ons jaarprogramma voor jullie, leden van onze regio ZOB. Omdat er nog het nodige onduidelijk is, kunnen we hierover geen concrete dingen meedelen. Graag verwijzen we hier naar de website van onze regio, waar de actuele geplande activiteiten worden bijgehouden op https://www.santiago.nl/regios/zuidoost-brabant.

Tot slot een woord van dank aan allen die aan de activiteiten in het jaar 2023 hun medewerking hebben verleend, zonder hen waren deze niet mogelijk geweest!

 

Wij wensen wij jullie en jullie naasten fijne feestdagen en een gezegend en gezond 2024 toe. Blijf gezond en pas goed op jezelf!

De Regiocommissie Zuidoost-Brabant,
Johannes Bellemakers, Ad Jacobs, Noortje Wilting, Berry Blommaert en Ger Beijers

 

Uitschrijven    |    Bekijk in browser