Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob

Beste pelgrim, lid van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob,

Uw Camino zit er mogelijk al op, anderen zijn onderweg en van een aantal weten we dat ze in het najaar hun tocht gaan ondernemen.  Voor de huisvaarders betekent dit “in de andere werkelijkheid weer aan de slag”, “de draad weer oppakken" zoals dat dan heet. Maar vind je die, is je gemoedsrust daar aan toe, wat te doen met al die indrukken, ontmoetingen en ervaringen? Lopers en fietsers zijn onderweg, op hun weg, naar hun eindbestemming Santiago de Compostella of Finistère, of de rugzak staat klaar, is gepakt en wacht tot het moment om te worden opgepakt.  En hoe is het de thuisblijvers vergaan? Vragen om bij stil te staan, er samen over te praten, op bijvoorbeeld een van de komende ontmoetingsavonden of regiodag.

Maar eerst: hopelijk bent u op zaterdag 7 oktober 2023 present op onze regiodag voor pelgrims en belangstellenden die plaatsvindt in het MFC ’t Paradies, gelegen hoek Munsterstraat-Munsterplein, te Roermond.    

Het MFC 't Paradies ligt op loopafstand van het NS Station Roermond. Komt u toch met de auto, dan zijn er parkeergelegenheden op de parking van het OutletCenter, de parkeergarage van het Theaterhotel Oranjerie en is er een parkeergarage achter het NS-station.

Zoals u van onze regiocommissie mag verwachten zijn zij opnieuw erin geslaagd om een boeiend dagprogramma samen te stellen waarin het thema “Wandelen” centraal staat.

De inloop in het 't MFC Paradies start om 09:30 uur. We heten u daar van harte welkom met koffie, thee en iets lekkers.

We starten het programma  om 10.00 uur met een kort welkomstwoord en geven dan snel het woord aan Cor Odenhoven uit Venray.  Cor, een ervaren pelgrim, deelt zijn ervaringen en maakt hierin een  vergelijking tussen de Camino naar Santiago de Compostella en de Camino naar Rome. Aan de hand van verhalen en foto’s neemt hij ons mee in zijn verhaal en beschrijft thema’s als dagetappes, aantal kilometers, herbergen en overnachtingsmogelijkheden, het eten onderweg, de zwaarte, ontmoetingen, pelgrimsgevoel, natuur, cultuur en schoonheid, wat moet er mee en wat niet. Cor is een trouwe aanwezige bij Café Saint Jacques. en regio-bijeenkomsten waar hij regelmatig op een prikkelende wijze beginnende pelgrims op weg weet te helpen.

Aansluitend aan de voordracht van Cor geven we het woord aan Sofie van de Waart.

Wanneer je Sofie van de Waart opzoekt op internet, dan is het duidelijk dat we naar een gedreven en vernieuwende spreker zullen luisteren.  Sofie is specialist op het gebied van onderwijs voor hoogbegaafden, columniste voor Trouw en spreekster voor uiteenlopende gezelschappen en thema’s.

In haar leuke lezing: “Pelgrimeren met puberdochter of -zoon” neemt zij ons mee naar haar eigen ervaringen.  

Na de voordrachten in het ochtendprogramma, serveren we voor u de lunch.

Rond de klok van 14.00 uur vervolgen we met het middagprogramma met voormalig Venloos stadsdichter, theatermaker, wandelaar, muzikant, schrijver, dichter en verhalenverteller Herman Verweij, die te popelen zal staan om zijn “Er zijn zovele wegen” aan u te presenteren.       

Zo schreef Herman onder andere de boeken: ‘Pelgrim op oorlogspad, Het pad van verdwalen’ en ‘Een reis is nooit gelopen’.

“Bepakt en gezakt” ga je op weg, een rugzak die knelt, omdat je misschien toch te veel hebt meegenomen. Soms verdwaal je en moet je keuzes maken, omlopen of je route bijstellen. Je ontmoet mensen, je loopt door de natuur en soms ervaar je tegenslag omdat het niet zo lekker gaat. Je rugzak vult zich met ervaringen door de wandeling die we allen gaan door het landschap van het leven.

Voor de Regiodag kunt u zich aanmelden door 15 euro over te maken naar het Nederlands Genootschap van St. Jacob, regio Limburg.
Rekeningnummer:  NL27RABO0171795008      

Maakt u geen gebruik van de lunch, maak dan 5 euro over op hetzelfde rekeningnummer.

Aanmelden kan tot en met vrijdag 29 september.

Café Saint Jacques, de informatie- en ontmoetingsavonden voor leden en belangstellenden.

Kom snuffelen in routeboeken, fotoboeken, op landkaarten en ander informatiemateriaal. Heb je vragen naar een nieuwe Camino, ontmoet ervaren pelgrims die u op weg willen helpen.

De wandel- en fietsmentoren van de regio Limburg heten u van harte welkom op de eerste maandagavond van de maand, 4 september, 2 oktober, 6 november en 4 december 2023.    Zij staan dan klaar om al u vragen over pelgrimren en caminos te beantwoorden.

Van 19.30 uur tot 22.00 uur in Grand café de Pauw, Roerkade nr. 2, in Roermond.

Uitnodiging!! Voelt u er iets voor om uw Camino-ervaringen te delen met anderen op bijvoorbeeld een regiodag of ontmoetingsavond, DOEN! Laat het ons weten. Even een mailtje, naar regio.limburg@santiago.nl of een telefoontje naar 06-50120322 of 06-27866321. Wij zullen dan contact met u opnemen.

Voor contactgegevens van leden van de regiocommissie, wandel- of fietsmentor verwijzen we graag naar de website van het Nederlands Genootschap Sint Jacob, Regio Limburg. Druk hiervoor op onderstaande knop.

Graag tot ziens.

regio limburg
Uitschrijven    |    Bekijk in browser