Regio Limburg Nieuwbrief 74
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob

Nu in het stralende weer de school-en zomervakantie nadert, deze nieuwsbrief met een aantal mededelingen.

  • Veel pelgrims zijn afgelopen weken aan hun Camino begonnen of gaan binnenkort van start.
  • In de laatste Jacobsstaf van Juni nr. 138, staan een aantal nuttige tips met betrekking tot duurzame keuzes die je kunt maken wanneer je tijdens  een Camino afval wilt beperken of voorstander bent van hergebruik.
  • In Jacobsstaf nr. 137 een artikel over het risico op uitdroging en opnieuw in nr. 138 aandacht voor de vochtbalans in je lichaam: houd je plastijden bij!
  • Na die schitterende regiodag van 15 april j.l. in het Paradies is de regiocommissie Limburg bezig met de voorbereidingen voor de periode na de vakantie.  
  • Ons ledenaantal stijgt van 1.017 op 1 januari naar 1.038 op 31 december. Er kwamen 57 leden bij en 36 leden hebben opgezegd. Landelijk zijn er op dit moment 15.178 leden.

Om te noteren in de agenda of op een kalender:

De naamdag van St. Jacobus op dinsdag 25 juli 2023: voor een avonddienst in de kathedraal van Roermond, om 19.00 uur nodigt de Broederschap van de H. Jacobus te Roermond u van harte uit. Tijdens deze viering is er tevens aandacht voor de patroonheilige van de kathedraal St. Christoffel.

4 september aanstaande gaat café St. Jacq. weer van start. De druk bezochte bijeenkomsten in het voorjaar hebben laten zien dat beginnende pelgrims, maar ook zij die voor een 2e of  3e Camino op zoek zijn, nieuwsgierig informeren naar (nieuwe) informatie over tochten, paden, herbergen, wat wel/niet mee te nemen, waar op te letten, mag mijn hond, welke schoenen heb ik nodig enz.

Wandel- en fietsmentoren heten u van harte welkom, maar ook aanwezige ervaringsdeskundigen zijn altijd bereid om te vertellen, om u tevreden naar huis en op pad te laten gaan. De bijeenkomsten worden gehouden in het vergaderzaaltje van Grand Café de Pauw, aan de Roerkade nr. 2 in Roermond. Elke eerste maandagavond van de maand, te beginnen op 4 september en vervolgens op 2 oktober, 6 november en 4 december.  Tijd: 19.30 uur tot maximaal 22.00 uur.  

De eerstvolgende regiodag voor Limburgse leden van het Genootschap én belangstellenden is op zaterdag 7 oktober in het Paradies, op de hoek Munsterstraat/Munsterplein. Een eerste idee van het opnieuw aantrekkelijke programma is:

  • een vertelling ondersteund door fotomateriaal waarin de Camino naar Santiago wordt vergeleken met de pelgrimstocht naar Rome via Assisi;  
  • een met veel wandelervaring in binnen- en buitenland, oud stadsdichter, zanger en verhalenverteller neemt u mee tijdens een prikkelende voordracht in het thema WANDELEN;
  • moeder en puber-dochter gingen samen voor de Camino naar Santiago met als resultaat een leuke lezing over “pelgrimeren met puberdochter of -zoon”.

Hans Jurgen Arens, Gildemeester van het Jacobus-Johannes Gilde en Emmerich, Duitsland heeft na grondig onderzoek het nieuwe boek geschreven St. Jacobus. De inhoudsopgave in vogelvlucht: uit welke stam werd Jacobus geboren, door welke handelsbetrekkingen komt Jacobus als Apostel in Spanje terecht, hoe werd hij Apostel, de reden van zijn onthoofding na terugkomst uit het Spaanse Galicië, de Jacobusverering in Europa, historische en religieuze achtergrond van het pelgrimeren naar Santiago. Het boek is in het Duits geschreven en kost 23 euro.  Belangstelling: stuur een berichtje naar regio.limburg@santiago.nl

Lees meer
Uitschrijven    |    Bekijk in browser