café Saint Jacques, voorjaarsbijeenkomst, Koningin van de Camino, Glas-in-lood raam, het Ziltepad
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob

Regio Friesland nieuwsbrief maart 2024

Beste lezer,

Voor je ligt de nieuwsbrief van de maand april van de Regio Fryslân. In deze nieuwsbrief vind je o.a. een verslag van de voorjaarswandeling, de aankondiging van een boek en een nieuwe pelgrimsroute, de overdracht en onthulling van een glas-in-lood raam en natuurlijk de volgende bijeenkomst (25 april,  Café Saint Jacques in Akkrum). 

Daarnaast is natuurlijk de agenda voor de rest van het jaar opgenomen.

Let op!

De agenda is nooit 100% zeker. Door onvoorziene omstandigheden kunnen datums en plaatsen wijziging. Check daarom ook altijd de agenda op de website van het genootschap.

Overdracht glas-in-lood raam

Op zondag 7 april is in het informatiecentrum in Sint Jacobiparochie uit de nalatenschap van Adrie en Gerrit Dik een glas-in-lood raam overgedragen en onthult. Het raam was nagelaten aan het Genootschap na het overlijden van Adrie en Gerrit. Aangezien Adrie in het verleden veel heeft betekent voor de regio Friesland was het Informatiecentrum een uitgelezen plaats om het op te hangen.

De voorzitter Peter Hesseling sprak in zijn welkomstwoord over de betekenis die Adrie had gehad en de schok die het bracht toen zij onverwachts overleed tijdens het lopen van een Camino. Broers en een vriend memoreerden haar ook in mooie woorden.

Naast het glas-lood-raam is de volgende tekst geplaatst:

Adrie Dik-Waaijer (1950-2012) en Gerrik Dik (1942-2021) hebben het glas-in-lood raam nagelaten aan het Nederlands Genootschap van Sint Jacob.

Adrie en Gerrit waren beide enthousiaste pelgrims.

Adrie Dik was een geliefd en verbindend bestuurslid van het Genootschap die zeer betrokken was bij de regio Fryslân. Met haar warme persoonlijke inzet heeft Adrie veel betekend voor de regio Fryslân en de regioleden.

 

Uit de pers: Het Waddengebied krijgt eigen pelgrimsroute: het Ziltepad

De volgende tekst is integraal overgenomen van de website van het Noorderland. Toevallig werd door Fokko Bosker, tijdens zijn presentatie bij de voorjaarsbijeenkomst, hier ook aan gerefereerd. Wil je de tekst inclusief foto's zien klik dan hier.

En het eerste deel daarvan is komende zomer al geopend.

Redactie Noorderland 19 maart 2024, Tekst: redactie Noorderland, Groninger Kerken, Visit Wadden 

Trek de wandelschoenen maar aan of stap op de pedalen: het Nederlandse Waddengebied krijgt een heuse pelgrimsroute! Het nieuwe Ziltepad verbindt straks 22 historische kerken aan de Waddenkust met elkaar, waardoor er een langeafstandstocht ontstaat van Den Helder in Noord-Holland tot aan het verste puntje in Groningen.

Het Ziltepad

Het Ziltepad is een initiatief van de stichtingen Alde Fryske Tjerken en Oude Groningen Kerken. De nieuwe langeafstandsroute kan straks al fietsend of wandelend in verschillende etappes – verspreid over meerdere dagen – worden afgelegd. Bij de 22 deelnemende kerken worden stempelposten en informatiepunten ingericht met meer info over de kerken en hun omgeving. Ook worden er routegidsen en podcastafleveringen, die je onderweg of thuis ter voorbereiding kunt luisteren, ontwikkeld.

Daarnaast willen beide initiatiefnemers activiteiten langs de route organiseren, zoals natuurexcursies, tentoonstellingen en zelfs ochtendyoga in de kerken. Om het Ziltepad nog completer te maken worden ook samenwerkingen aangegaan met particulieren en ondernemers uit de buurt. Zij zullen in de toekomst maaltijden en overnachtingsplekken aan de fietsers en wandelaars aanbieden.

Pilot

Vorig jaar september en oktober vond er een pilot van het Ziltepad plaats. Toen konden 500 proefdeelnemers de route alvast “testen”, om zo te ontdekken hoe kansrijk en toekomstbestendig de langeafstandsroute eigenlijk is. Het bleek een daverend succes te zijn: ‘De route wordt de komende jaren in delen verder uitgerold,’ vertelt Ruth ter Voort, projectleider van het Ziltepad, enthousiast. De verkregen feedback van de proefdeelnemers helpt daar een handje bij.

Voorproefje

Het eerste deel van de route is naar verwachting komende zomer al geopend. Dan zijn er vier Friese kerken in Holwerd, Hegebeintum, Finkum en Oostrum en drie Groningse kerken in Pieterburen, Usquert en Uithuizermeeden met elkaar verbonden. De andere delen van het Ziltepad worden de komende jaren verder ontwikkeld. Zo worden in 2025 allerlei kerken in Noord-Holland aan de route toegevoegd.

 

Boek: De koningin van de Camino

Van Claudia Bottinga kregen wij een mail waarin zij aangaf een boek te hebben geschreven over haar Camino van de Pyreneeën naar Santiago.

Als je interesse hebt in het boek of meer wilt weten dan kun je hier op klikken.

Op die website heeft Claudia het volgende geschreven:

In september en oktober 2021 vervulde ik mijn langgekoesterde wens: de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Het stond al jaren op mijn ‘to-do-list’ en plotseling diende zich het perfecte moment aan. Ik heb geen seconde getwijfeld; het klopte gewoon.
Mijn camino begon in St. Jean Pied de Port, over de Pyreneeën naar uiteindelijk het prachtige Santiago de Compostela. Een reis van 804 kilometer die ik in 34 dagen volbracht.
Dit boek vertelt het verhaal van mijn pelgrimage, met alle prachtige ontmoetingen, boeiende gesprekken, de (levens)lessen, de lach en de traan en ook de abrupte afscheidssituaties. Het vertelt over mijn ontdekking dat het leven verrassend eenvoudig is wanneer we de behoefte aan controle loslaten en beseffen dat we eigenlijk geen controle hebben. Het draait om het accepteren van wat is, zonder je zorgen te maken over gisteren of morgen en eenvoudigweg genieten van de dagelijkse routine: je rugzak inpakken, lopen, aankomen, eten, slapen, en de volgende dag weer precies hetzelfde.
Puur genieten.

Volgende bijeenkomst 

De volgende bijeenkomst is een café St. Jacques. Voor de datum, aanvangstijd en de locatie moet je even in de agenda kijken. Zoals altijd is er geen programma. Het is een gezellig en informeel samenzijn dat bijdraagt aan het behoud van het “pelgrimsgevoel” bij ons allen!

Nog even de regels:

  • Consumpties zijn voor eigen rekening (ook de eerste).
  • Het bittergarnituur wordt u door de Regiocommissie aangeboden.
  • Je hoeft je niet aan te melden
  • Neem gerust iemand mee (je hoeft geen lid te zijn).

 

Verslag voorjaarsbijeenkomst Regio Fryslân

Op 13 april 2024 werd vanuit Stiens de jaarlijkse voorjaarswandeling gehouden, deels op het Jabikspaad.

Net als de vorige keren wordt  bij zo'n bijeenkomst  een vrijwilliger aangewezen om verslag te doen van deze dag. Dat was deze keer Wiep Koehoorn. Wiep schrijft regelmatig op zijn eigen blog over oa de wandelervaring van hem en zijn vrouw Durkje. Zijn blog en deze nieuwsbrief combineren we daarom mooi. Het verslag is te bereiken door HIER te klikken. 

Op de dag zelf zijn door Marchel Tissingh een aantal foto's gemaakt. Deze heeft hij in een 6-tal collage's verwerkt. De collage's zijn hierna opgenomen.

Heb je iets moois, in woord of beeld, dat we in deze nieuwsbrief zouden kunnen opnemen?

 

Iets over pelgrimeren in de regio of iets dat daar een raakvlak mee heeft? Laat het ons weten via regio.friesland@santiago.nl

Dan gaan wij kijken of het een plekje kan krijgen in de nieuwsbrief.

Aanleveringen graag in een Word-document en platte tekst (dus geen opmaak). Het lettertype is Arial  (10 pt) en eventuele koppen/titels met Arial (16pt). Heb je ook foto's dan die graag los aanleveren in jpg-formaat. 

Met warme pelgrimsgroet,

Joke
Henk
Gerlof
Marchel

Agenda regio Fryslân

 

do. 25 april

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

Eetcafé Kromme Knilles
Heechein 42, 8491 EM Akkrum

wo. 22 mei

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

De heren van de Rechter
Markt 72, 8331 HK Steenwijk

do. 27 juni

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

Het Wapen van Leeuwarden, Zaailand 92, 8911 BN Leeuwarden

do. 25 juli

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

Eetcafé Kromme Knilles Heechein 42, 8491 EM Akkrum

wo. 28 augustus

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

De heren van de Rechter
Markt 72, 8331 HK Steenwijk

do. 26 september

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

Het Wapen van Leeuwarden, Zaailand 92, 8911 BN Leeuwarden

za. 19 oktober

Najaarsbijeenkomst
/-wandeling regio Fryslân

Locatie volgt:

do. 24 oktober

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

Eetcafé Kromme Knilles Heechein 42, 8491 EM Akkrum

wo. 27 november

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

De heren van de Rechter
Markt 72, 8331 HK Steenwijk

Wijziging gegevens lidmaatschap 

Het ledensecretariaat  van het genootschap blijft graag op de hoogte van veranderingen van woonadres, telefoonnummer en e-mailadres. Dit is aan te passen door in te loggen op de website van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob:

  • Klik op het woord inloggen linksboven in de pagina van de website.
  • Vul uw gebruikersnaam (= meestal gelijk aan uw e-mailadres) + wachtwoord in.
  • Klik op Inloggen.
  • Klik op de tekst 'mijn account'. 
    Je ziet nu de profielinformatie.
  • Klik op 'profiel bewerken'.
  • Wijzig de gegevens die gewijzigd moeten worden.
  • Rol naar beneden
  • Klik op 'Profiel bijwerken'.
  • Voor het wijzigen van e-mailadres en/of wachtwoord: klik op 'email en wachtwoord bewerken'. Volg de aanwijzingen op het scherm.
  • Wijzigingen kunnen ook per email worden doorgegeven aan de ledenadministratie: ledenadministratie@santiago.nl
Uitschrijven    |    Bekijk in browser