verslag nieuwjaarsbijeenkomst, kascommissie, nieuw bestuur, lezing Fokko Bosker, voorjaarsbijeenkomst
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob

Regio Friesland nieuwsbrief februari 2024

Voor u ligt de februari nieuwsbrief van de Regio Fryslân. In deze nieuwsbrief vind u o.a. een verslag van de nieuwjaarsbijeenkomst, de kascommissie, nieuwe bestuursleden en een aankondiging van een lezing van Fokko Bosker.

Daarnaast is de gehele agenda voor dit jaar opgenomen.

Let op!

De agenda is nooit 100% zeker. Door onvoorziene omstandigheden kunnen datums en plaatsen wijziging. Check daarom altijd de agenda op de website van het genootschap.

Verslag Nieuwjaarsreceptie regio Fryslân

De voorzitter was een beetje zenuwachtig. Passen alle bezoekers in de bovenzaal van het Eetcafe De Kromme Knilles in Akkrum of blijft de zaal leeg? Opgave van tevoren was niet noodzakelijk namelijk. Henk Spijkerman kon tevreden zijn. De zaal was op vrijdag 19 januari perfect gevuld. Iedereen had plaats en er was genoeg gelegenheid om te wisselen van tafel.

Na het welkomstwoord en natuurlijk de beste wensen voor 2024 werden 6-tal nieuwkomers extra welkom geheten.

In een korte terugblik op 2023 gaf Henk aan dat café Saint Jacques goed worden bezocht. Natuurlijk verschilden de bezoekers aantallen per keer (lig tussen de 10 en 30), maar het bestuur is zeer tevreden. De voorjaarsbijeenkomst op Schokland en de najaarsbijeenkomst in Bakkeveen werden ook goed bezocht. Waar de eerste nat, guur maar wel interessant was, was de tweede erg leuk door mooi zonnig weer en daardoor was de wandeling of fietstocht zeer goed te doen. Landelijk waren er bijeenkomsten in Amersfoort en Deventer. Zowel in Amersfoort als in Deventer waren enkele mensen, waaronder bestuursleden, aanwezig.

Voor dit jaar is al een voorlopige agenda beschikbaar. Lees wanneer wat, wanneer plaats vindt in de agenda van de regio Fyslân (verder naar onderen). 

Voor de pauze spraken 2 mensen over hun Camino in de pelgrimsparade.

Durkje de Jong en Wiep Koehoorn beten het spits af. Ik kan hun verhaal hier nog een keer herhalen, maar Wiep heeft in het in zijn eigen blog (klik op blog) perfect verwoord. 

Ilona Lesscher sprak over haar fietstocht, vanuit huis, naar Santiago. Via ‘Langs Oude Wegen’ en de Camino Frances is zij naar Santiago gefietst. Zij vond het moeilijk om ‘thuis’ achter te laten, maar heeft onderweg wel geleerd om hulp te vragen wanneer dat nodig was. Onderweg hebben haar kinderen met Moederdag een paar dagen met haar meegefietst. Aan het eind was het de bedoeling dat haar man haar zou opwachten, maar doordat zij sneller had

Na een korte pauze werden eerst Anneke Reitsma en Ellert Jongstra in het zonnetje gezet. Herman Velvis, vertegenwoordiger van het landelijk bestuur, bedankt hen voor hun inzet als secretaris en webmaster van onze regio. Naast een zilveren jacobsschelpspeld kregen ze ook nog iets van over de grens: een Groningse notenkoek. De taken van Anneke en Ellert worden vanaf nu uitgevoerd door Joke de Lange en Marchel Tissingh.

De samenstelling van de aanwezigen verschilde behoorlijk ten opzichte van de najaarsbijeenkomst. Daarom was het geen probleem dat Marchel Tissingh het verhaal over zijn Camino’s nog een keer vertelde. Hij is in 2023 4 maanden onderweg geweest en heeft daarmee ruim 6200 kilometer afgelegd. Vanuit Steenwijk is hij via Santiago op en neer naar Porto gereden. Hij heeft via ‘Langs Oude Wegen’, Camino Frances, Fisterra, Camino Portugues, Camino del Norte en de Jacobsfietsroute gereden. Aan het eind van zijn verhaal gaf hij aan dat hij bij thuiskomst in een grijs gat terecht was gekomen. Middels wandelen/fietsen, maken van fotoalbums (herinneringen) en een terugkomst weekend in Vessem probeert hij weer in het normale ritme te komen.

Na het formele deel kwam misschien wel het belangrijkste: napraten. Onder het genot van een drankje en een hapje werd er door diverse mensen gezellig nagepraat. 

Even voorstellen

Het bestuur van de regio Fryslân is per 1 januari 2024 gewijzigd. Joke de Lange en Marchel Tissingh hebben plaats genomen in het bestuur als vervanging voor Anneke Reitsma en Ellert Jongstra. De nieuwe bestuursleden stellen zich hier even voor

Joke de Lange

Sinds 19 januari 2024 heb ik de eer secretaris van het regiobestuur in Friesland te mogen zijn. Graag maak ik van de gelegenheid gebruik mij voor te stellen.

Mijn naam is Joke de Lange, inmiddels 69 jaar. Gehuwd, drie kinderen en sinds kerst vorig jaar gelukkige oma van niet twee maar vier kleinkinderen: er is een tweeling bijgekomen. Hoe mooi is dat!

‘Mijn’ camino. Vóór de reis ben ik al besmet geraakt met het Camino-virus; ik heb vooraf alle podcasts van Johanna beluisterd. En dat bijzondere virus heeft me niet meer verlaten. ‘Mijn’ camino begon in mijn woonplaats Blije, aan de Waddenkust, op 30 april 2022 en eindigde in Santiago de Compostela op 21 mei 2023, alleen, op de fiets.

Mijn reis was: stilte, leven in het moment, eenzaamheid, vriendschap, voelen, gastvrijheid, vertrouwen, eenvoud, geluk, zien.

Eén ding weet ik zeker:  ‘mijn’ camino had ik voor geen goud willen missen!

Marchel Tissingh

Ik ben nog niet eens zo lang lid van het genootschap, maar ik zie het nut van het genootschap voor Caminogangers zeker in. Zelf ben ik in 2023, in 4 maanden, op en neer naar Santiago gefietst vanuit mijn woonplaats Tuk. Een droom werd werkelijkheid.

Als pre-gepensioneerde had ik mijzelf eindelijk tijd gegeven om het te gaan doen. Met instemming van mijn vrouw en kinderen overigens. Voordat ik op de fiets stapte had ik bijna altijd in de IT-sector gewerkt. Vooral voor grote landelijke bedrijven. De kennis van IT en mijn ervaring op mijn Camino wil ik graag gebruiken om mij in te zetten als webmaster voor de regio Fryslân

Ik heb er zin in en ik hoop op mooie tijd met veel contacten en gesprekken.

Lezing Fokko Bosker over nieuwe wandelrondjes rond Friese kerken

Fokko Bosker, wandeljournalist en schrijver van veel wandelgidsen (o.a. Bonifatius Kloosterpad en Klooster Claercamppad) werkt momenteel in samenwerking met de Friese Stichting Tsjerkepaad aan een nieuwe wandelgids ‘Rondjes om de kerk.’ In deze wandelgids worden de kerkrondjes en kloosterrondjes van Tsjerkepaad samen met de Jabikspaad-rondjes gebundeld in een nieuwe wandelgids. Die nieuwe routegids komt eind mei 2024 uit, ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van Tsjerkepaad.

Met deze nieuwe wandelgids kun je gaan wandelen en fietsen rond ons Friese kerkelijk-culturele erfgoed. Inspirerend is dat hierin cultuur, natuur, historie en bewegen samen gaan.

 De Pylgergroep van de Protestantse Gemeente van Stiens heeft in samenwerking met de Commissie Vorming en Toerusting auteur Fokko Bosker uitgenodigd om te komen vertellen over dit nieuwe wandelproject. Deze Pylgergroep Stiens heeft vorig jaar het Jabikspaad gelopen, en is nu benieuwd naar de nieuwe kerk- en kloosterrondjes, en naar de nieuwe versie van de Jabikspaad-rondjes die jaren geleden zijn gezamenlijk ontworpen door Tsjerkepaad en Stichting Jabikspaad Fryslân.

Als je ook benieuwd bent naar deze nieuwe Friese wandelrondjes, dan ben je van harte uitgenodigd om bij Fokko Bosker zijn lezing over de nieuwe Friese wandelgids aanwezig te zijn.

De lezing zal zijn op woensdagavond 28 februari 2024 in de zaal van De Hege Stins, aan de Gysbert Japicxstrjitte 4 in Stiens. De inloop met koffie en thee is vanaf 19.30 uur. De lezing begint om 20:00 uur. Wiep Koehoorn verzorgt een korte introductie over het ontstaan van deze wandelrondjes, en daarop volgt dan de lezing van Fokko Bosker.

Belangstellenden worden vriendelijk verzocht zich vooraf op te geven via E-mail kosters@pgstiens.nl of (whatsapp) tel.nr. 06-15536467. Toegang is gratis, en bij de uitgang kan vrijwillig een bijdrage (donativo) worden gegeven voor de kosten van deze avond.

Jaarlijkse kascontrole regio Fryslân.

 De kascontrolecommissie controleert ieder jaar de uitgaven en inkomsten van de regio zoals opgenomen in het jaaroverzicht.

De kascontrolecommissie bestond dit jaar uit de leden Huib van der Horst en Fokke van der Veen.

Het jaaroverzicht en de bijbehorende stukken zijn op 24 januari 2024 door de betreffende commissie gecontroleerd en allen in orde bevonden.

 De kascontrolecommissie 2024.

 

Volgende bijeenkomst

De volgende bijeenkomst is een café St. Jacques. Kijk voor de aanvangstijd en locatie in onze agenda. 

Voorjaarsbijeenkomst Regio Fryslân

Op zaterdag 13 april 2024 is de voorjaarsbijeenkomst van de Regio Fryslân. Deze zal in de omgeving van Stiens zijn. Details vinden jullie in de volgende nieuwsbrief.

Heb je iets moois, in woord of beeld, dat we in deze nieuwsbrief zouden kunnen opnemen?

 

Iets over pelgrimeren in de regio of iets dat daar een raakvlak mee heeft? Laat het ons weten via regio.friesland@santiago.nl

Dan gaan wij kijken of het een plekje kan krijgen in de nieuwsbrief.

Aanleveringen graag in een Word-document en platte tekst (dus geen opmaak). Het lettertype is Arial  (10 pt) en eventuele koppen/titels met Arial (16pt). Heb je ook foto's dan die graag los aanleveren in jpg-formaat. 

Met warme pelgrimsgroet,

Joke
Henk
Gerlof
Marchel

Agenda regio Fryslân

wo. 28 februari

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

De heren van de Rechter
Markt 72, 8331 HK Steenwijk

do. 28 maart

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

Het Wapen van Leeuwarden, Zaailand 92, 8911 BN Leeuwarden

za. 13 april

Voorjaarsbijeenkomst
/-wandeling regio Fryslân

Locatie volgt:

do. 25 april

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

Eetcafé Kromme Knilles
Heechein 42, 8491 EM Akkrum

wo. 22 mei

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

De heren van de Rechter
Markt 72, 8331 HK Steenwijk

do. 27 juni

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

Het Wapen van Leeuwarden, Zaailand 92, 8911 BN Leeuwarden

do. 25 juli

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

Eetcafé Kromme Knilles Heechein 42, 8491 EM Akkrum

wo. 28 augustus

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

De heren van de Rechter
Markt 72, 8331 HK Steenwijk

do. 26 september

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

Het Wapen van Leeuwarden, Zaailand 92, 8911 BN Leeuwarden

za. 19 oktober

Najaarsbijeenkomst
/-wandeling regio Fryslân

Locatie volgt:

do. 24 oktober

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

Eetcafé Kromme Knilles Heechein 42, 8491 EM Akkrum

wo. 27 november

Café Saint Jacques
17:00 – 19:00 uur

De heren van de Rechter
Markt 72, 8331 HK Steenwijk

Wijziging gegevens lidmaatschap 

Het ledensecretariaat  van het genootschap blijft graag op de hoogte van veranderingen van woonadres, telefoonnummer en e-mailadres. Dit is aan te passen door in te loggen op de website van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob:

  • Klik op het woord inloggen linksboven in de pagina van de website.
  • Vul uw gebruikersnaam (= meestal gelijk aan uw e-mailadres) + wachtwoord in.
  • Klik op Inloggen.
  • Klik op de tekst 'mijn account'. 
    Je ziet nu de profielinformatie.
  • Klik op 'profiel bewerken'.
  • Wijzig de gegevens die gewijzigd moeten worden.
  • Rol naar beneden
  • Klik op 'Profiel bijwerken'.
  • Voor het wijzigen van e-mailadres en/of wachtwoord: klik op 'email en wachtwoord bewerken'. Volg de aanwijzingen op het scherm.
  • Wijzigingen kunnen ook per email worden doorgegeven aan de ledenadministratie: ledenadministratie@santiago.nl
Uitschrijven    |    Bekijk in browser